Nekrolog: Per Pedersen er død

Thomas Busch,
global creative advisor, selvstændig

Klodens i særklasse mest prisvindende dansker, Per Pedersen, er død efter et kort sygdomsforløb. Thomas Busch har skrevet mindeordet.

Mindeord for Per Pedersen. 19. november 1964 til 4. januar 2023

Den 4. januar 2023 sov min gode ven Per Pedersen ind. Det gjorde han med sin elskede hustru Nanna ved sin side og efter et kort sygdomsforløb.

‘Nanna er det bedste i mit liv. Uden hende var jeg ingenting’ var hans sidste ord til mig mandag aften.

Per brugte aldrig et sekund på at sige noget, han ikke mente. Han var aldrig sarkastisk eller ironisk hverken privat eller professionelt. Han mente, at det var spild af tid at sige noget, man ikke mente, eller som kunne misforstås. Et mantra, som jeg personligt har taget til mig, og som på samme tid er den form for logik og pragmatisme, der var omdrejningspunktet for Pers personlighed.

Han spildte ikke tiden. Han sagde, hvad han mente, og mente hvad han sagde. Selvsamme egenskab kunne godt gøre svie, når man arbejdede tæt sammen med ham, men når man havde haft den ære, det var at være i hans selskab, vidste man med tiden godt, hvor fuldendt og konstruktiv en proces kunne være, når al forfængelighed og ironi var barberet væk. Per talte kun om det, der betød noget for ham. Han ville være den bedste til det, han lavede, og han forventede, at du, som kunde eller partner, fulgte trop. Ellers kunne det være lige meget, som han oftest sagde.

Pers virke som Global Creative Chairman var unik for de kunder, han arbejdede for, og det smittede af på alle de mennesker, han mødte på sin vej. Han var en tour de force af indsigtsfulde holdninger til målgrupper, han var en kontrollerende kurator i den kreative proces, og hans mangeårige erfaringer bød ham altid at være den, der sagde ja eller nej til hvad der lå foran ham.

Det endte altid med at være en befrielse at være med på hans hold, fordi alle kom ud på den anden side og følte, at de havde lært noget og leveret et fantastisk resultat. Oftest bedre end de havde forventet. Han gjorde nemlig os alle sammen bedre til det, vi lavede. Per var en ener, og det smittede af på os andre.

Pers meritter taler for sig selv, men jeg synes, det er ok at nævne, at vi taler om en af de mest prisvindende kreative direktør nogensinde fra Danmark, og så taler vi ikke mere om det.

Det kom bag på Per, at han blev syg. ”Det stod ikke i min kalender, og jeg har i øvrigt heller ikke tid”, sagde han.

Da det gik op for ham, at sygdommen gik den forkerte vej, måtte han også erkende, at det tvang ham til at tænke på andet end arbejde for første gang i over 30 år, hvilket fik ham til se sit liv i et nyt og mere nuanceret og følsomt lys.

Han sluttede fred med sin kompromisløse arbejdsmoral, og han fik artikuleret og udtalt, hvad der betød noget for ham. Nanna og hans fire børn var omdrejningspunktet i hans hjerte, og det lykkedes ham til det sidste at fortælle dem, hvor stolt han var over det, de alle var blevet til.

Hans intelligens bød ham at sætte ord på sin kærlighed ,og det vil for evigt være den ,vi vil huske ham for at være. En fantastisk og fremragende kommunikator, der vidste præcis hvad han ville sige og gjorde det.

Hvis han kunne læse med over skulderen, mens jeg skriver nærværende linjer, ved jeg inde i mit hjerte, at han ville strege ordene ‘en af’ og bede mig om at rette til ‘den mest prisvindende kreative direktør’ og sende mig et smil, som kun Per kunne smile. Et smil, jeg vil savne til mine egne dages ende.

Hvil i fred min ven

Thomas

NB: Bisættelsen finder sted i Vor Frue Kirke i København, den 14. januar kl. 13.00, og der vil efterfølgende være mulighed for at samles til mindesamvær. For yderligere information om bisættelsen og mindesamvær kan man kontakte Alina Alta på alina@bythenetwork.com

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning