Ugens udvalgte: Kan du huske din første online oplevelse?

Paul Hertz,
Strat. planner, Hertzlig.dk

En amerikansk web-pioner har sat sig for at undersøge, hvornår internettet reelt forandrede verden. Han søger derfor personlige historier.

I begyndelsen var internettet langsomt, fyldt med tekst og små, grynede billeder. Vi sad flere omkring den ene PC, der via et telefonmodem var forbundet til det der World Wide Web og ventede andægtigt på, at noget dukkede op på Yahoo, Jubii eller Sol.

Vi anede måske nok, at det her en dag kunne forandre verden, men for de fleste tog det nogle år, før vi rigtigt fattede potentialet. Nu vil en amerikansk internet-pioner indsamle historier om, hvornår det skete.

Sidste uges klumme handlede om, hvordan internettet ikke bare forandrer, men redder liv. Casen med den dødssyge kræftpatient, Jim Gilliam, der overlevede takket være nettet, er et radikalt eksempel på den nye digitale forbundethed.

På det menneskelige plan er den slags historier fascinerende og giver en fornemmelse af den betydning internettet på 10-12 år har fået i vores liv. Men det kan være sværere at overføre til ens eget liv – hvordan har nettet konkret forandret din hverdag, dit sociale liv og din omgang med andre? Og hvornår skete den forandring? Med andre ord; hvornår opdagede du, hvad internettet virkelig handler om?

Det spørgsmål har den amerikanske web-pioner Derek Powazek besluttet sig for at undersøge. I projektet “First Net Stories” beder han folk fortælle, hvornår de opdagede det sande potentiale i internettet. Og han mener ikke første gang, du fildelte, fandt gratis porno eller sparede 200 kroner på et par fede sneakers.

“Think back to the first time you saw the internet. Not just saw it, but really got it. That “oh wow” moment when you realized how important this could be. It doesn’t matter if it was last decade or last week. We want that story.” (http://onthenetwork.tumblr.com/post/6615284094/otn-call-for-first-net-stories)

Projektet er interessant, fordi det ikke handler om teknologien eller henført priser alle de nye muligheder. I stedet søger Powazek historier, der rører ved selve essensen af nettet – den forbundethed alle før eller siden oplever.

Og netop fordi “First Net Stories” ikke handler om din første oplevelse, men om første gang du fattede, hvad det hele går ud på – din “heureka-oplevelse” – kan alle være med. Også os, der ikke anede, hvad email var i 1994, eller som aldrig nåede at komme på usergroup-vognen, før den kørte ud på sidesporet.

Inden, du selv fortæller, hvornår du sådan for alvor fattede det der med internettet, kan du læse et par historier her:

http://www.theatlantic.com/technology/archive/2011/06/what-was-your-first-internet-experience-heres-mine/240624/

http://www.boingboing.net/2011/06/17/your-first-internet.html

Derek Powazeks har også forfattet 10 korte principper, hvor han forklarer sit syn på, hvad internettet er. Det er på alle måder inspirerende læsning, som igen handler mere om mennesker end teknologi: http://powazek.com/posts/2842

Klummen er et udtryk for skribentens egen holdning