Stor vækst i køb af omtale

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Tidligere blev det anset for obskurt at sælge redaktionel omtale. Nu er det et marked i kraftig vækst – og den vækst har de store dagblade andel i.

Annoncører har til enhver tid været glad for omtale. Både fordi den var gratis, og fordi den blev anset for troværdigere end reklame.

Det har til alle tider kunnet lade sig gøre at købe sig til omtale i visse mindre medier, men nu bliver det helt almindeligt også i de store – og traditionelt set troværdige – dagblade.

Advertorials – sammentrækning af ’advertising’ og ’editorial’ – hedder det, og det er et marked i vækst, siger Casper Christiansen, der er innovationschef hos Mindshare, til Børsen.

Både Jyllands-Posten, Politiken og Søndagsavisen tilbyder deres annoncører at købe sig til redaktionelt indhold, og Søndagsavisen har ligefrem en journalist ansat til at skrive advertorials og regner med at ansætte flere i løbet af året.

Ifølge annoncedirektør hos Politiken, Henrik Børjesson, er effekten af en advertorial meget højere end en traditionel reklame:

”Effekten af en advertorial kan være op til ti gange så høj som et traditionelt banner. Altså at der er op til ti gange så mange læsere”, siger han til Børsen.

Både hos Politiken og Jyllands-Posten lægger man vægt på, at advertorials er lagt i nogle rammer, der adskiller dem fra rene journalistiske produkter. Men chefredaktør på Jyllands-Posten, Jørn Mikkelsen, erkender dog, at det ikke er sikkert, at forbrugerne kan se forskel på rent redaktionelt stof og advertorials (Børsen Mediemarked, p. 8-9).