Selvstændigheden kan snart være slut for Finlands industrielle stolthed, telegiganten Nokia.
Natten til tirsdag dansk tid oplyser Microsoft, at den vil betale 5,4 milliarder euro for at overtage Nokias mobilforretning.
Købstilbuddet svarer til 40,5 milliarder danske kroner.
“For Microsoft er det et modigt skridt ind i fremtiden og den næste store fase i vores transformation,” siger selskabets topchef Steve Ballmer.
Handlen ventes at være på plads i begyndelsen af 2014 og skal godkendes af aktionærerne i Nokia samt myndighederne.
“Vi mener, at denne transaktion er den bedste vej frem for Nokia og aktionærerne,” siger selskabets bestyrelsesformand, Risto Siilasmaa.
Nokia begyndte i 2011 at anvende Microsofts software i sine mobiltelefoner, men har generelt haft det svært i flere år med svigtende salg og faldende markedsandele.
For en håndfuld år siden var Nokia verdens største producent af mobiltelefoner, og et af verdens mest værdifulde brands. Men selskabet overså smart-phonen, og har siden været under hårdt pres fra selskaber som Samsung og Apple, og værdien af Nokias aktier er faldet voldsomt de seneste år.
Aktien i Nokia toppede i juni 2000 i kurs 64,88 euro, da selskabet var den ubestridte konge af mobiltelefonmarkedet. Seneste top lå sidst i 2007, da aktien steg til 28,60 euro. Siden da er det dog kun gået en vej for aktien, der mandag lukkede i 2,964 euro svarende til en markedsværdi for hele selskabet på 11,1 mia. euro.
Udover købet af mobilforretningen og licenser får Microsoft også Nokias administrerende direktør, Stephen Elop, med i købet. Det skriver Financial Times.
Stephen Elop har været udråbt som en af favoritterne til at tage over efter Steve Ballmer, der er på vej til at forlade Microsofts direktionsgang.
Stephen Elop arbejdede for Microsoft fra 2008 til 2010, og har blandt andet stået for Office 2010-pakken.
Der har været spekuleret i, om han har fungeret som en sovende agent hos Nokia, men det afviser Nokias bestyrelsesformand ifølge Financial Times.
“Jeg styrede processen, det hele har været i bestyrelsens hænder,” siger Nokias bestyrelsesformand Risto Siilasmaa, der her til morgen kan skrive konstitueret direktør for Nokia på sit CV.
Han beretter også, at forhandlingerne omkring købet har stået på siden januar eller februar og har været på dagsordenen på op mod 50 bestyrelsesmøder.
Nokia vil fremover fokusere på sin netværksdivision, som i modsætning til mobildivisionen er et velfungerende og lønsomt forretningsområde.
/ritzau/