Kontroversiel vinder af februar bedste viralfilm

Peter Engholm
25@mail.dk

En reklame, som udforsker grænsen for spøg og skæmt, bliver placeret i top for februar. Månedens store reklamebegivenhed, SuperBowl, spiller kun en lille rolle.

Hvo intet vover, intet vinder – og Nivea vover en del, endda på sagesløse personers vegne. Med formålet at vise, at den rette deodorant holder panik- og angstsveden tilbage, skabte Nivea netop panik- og angstfremkaldende situationer i en lufthavn, hvor passagerer blev fotograferet i smug – og udstillet som efterlyste – på den farlige måde – på avisforsider, højtaler-beskeder og nyhedsudsendelser på tv.

Viel Spaß? Ikke hvis man skuer kommentar-feltet, da Markedsføring.dk for nylig omtalte stuntet. Lige over kanten, lød dommen – også fra annoncørside: “Hvis mit reklamebureau havde henvendt sig til mig med denne idé, så havde jeg afvist den.”

Lidt for grænseoverskridende, selv i en international lufthavn – men en kommentator går imod strømmen med “come on” og mener, at markedsføringsmodet i den grad mangler herhjemme.

Og GoViral belønner modet, i form af en førsteplads på den seneste måneds bedste viralvideoer. GoViral laver hver måned en liste over nettets bedste film – for bl.a. at fremhæve kreativiteten og historiefortællingen. Man tager først alle de mest sete, delte og buzz’ede film, og så vurderes bunken efter seks subjektive kriterier.

1. Stresstest by Nivea Deo

Stressede situationerne kan få koldsveden til at pible frem hos de fleste, men med Nivea i armhulerne skulle du være i stand til at holde hovedet koldt – selv i de mest pressede situationer.
Sådan lyder budskabet i hvert fald i Niveas seneste reklamefilm, der er kommet succesfuldt fra start med lidt over 5,5 mio. visninger.
I videoen udsættes tilfældige ventende flypassagerer for en practical joke af en sådan kaliber, at svedkitlerne unægtelig må komme på overarbejde.
Videoen fanger og fastholder sit publikum, og man føler virkelig med de udsatte ofre i den tyske lufthavn. For at tilføre kampagnen yderligere dybde følges Stresstest op af en interaktiv video, der i tråd med sin forgænger fokuserer på stressede situationer og pinlige øjeblikke. A date to remember, hedder videoen, der er at finde på Niveas YouTube kanal - skabt af Agency Republic.

  • Score: 9.4
  • By: Felix & Lamberti

2. How it feels (through glass) by Google

https://www.youtube.com/watch?v=1uyQZNg2vE

På listens andenplads har Google okset sig ind med endnu en Google Glass promoveringsvideo på trods af at de (magiske) briller først forventes rigtigt i handlen i 2014.
På mindre end to uger har over 15 millioner set videoen, der udgør forskellige sekvenser af personlige oplevelser – set gennem et par Google briller naturligvis. Videoen er velproduceret og gør, hvad den er sat i verden for; at øge interessen for det kommende produkt, uden at røbe for meget.
De mange millioner views er en konsekvens af den enorme fanbase, Google har i ryggen og den hype, der er skabt omkring Google Glass produktet.
Tilsvarende oplever PlayStation samme varme modtagelse af teaseren for den nye PlayStation 4, der har opnået over 25 mio. views på få uger.

  • Score: 9,0
  • By: Inhouse Google

3. Oreo separator machine #1 by Oreo

https://www.youtube.com/watch?v=pii4G8FkCA4

Årets helt store Super Bowl-darling er tilbage med, hvad der endnu engang ligner en viral succes. Sammen med fysikeren, David Nevel, har Oreo sat sig for at gøre verden til et bedre sted for de angiveligt mange mio. mennesker, der på verdensplan tager del i den tidstagende og tilnærmelsesvis religiøse disciplin at skille Oreo kiksen ad inden indtagelse.
David Nevel præsenterer i en 4 min. lang video sin maskinopfindelse, der under slogans som ”This creame’s no good; get it off the cookies”, skal gøre verden til et bedre sted. 
Videoen er velproduceret, og man fanges af den skøre Georg Gearløs-type og hans mærkværdige påfund og forskruede virkelighedsopfattelse. 
Wieden + Kennedy mestrer i den grad kunsten at skabe morsomme fiktive karakterer, og efter Mustafa fra Old Spice ser det ud til, at en tosset cookieingeniør slutter ringen. 

  • Score: 8,9
  • By: Wieden + Kennedy

4. Short film starring David Beckham by H&M 

https://www.youtube.com/watch?v=il21FZu-IUY

Listens fjerdeplads fremstår måske som halvbillige point, men Beckhams numse instrueret af Guy Ritchie indbragte på bare 3 dage flere end 7 millioner (kvindelige) views, vel og mærke i en reklametid overfyldt med dyrt indkøbte Super Bowl reklamer.
Til de, der endnu ikke har set denne omdiskuterede kampagne: Videoen handler om en uheldig Beckham, der alene iført boksershorts og hjemmesko forsøger at indhente sin morgenkåbe, der har sat sig i klemme i en bildør, efter at være blevet lukket ude af sit hus.
Foruden kändisfaktor på både skuespil og instruktørsiden er videoens optag blevet styrket af den megen debat, der har hersket omkring Beckhams hypotetiske brug af en numse stand-in. Falsk eller ej, videoen virker efter hensigten.

  • Score: 8.7
  • By: Guy Ritchie


5. What most schools don’t teach by Code.org

Uddannelsesfilm er sjældent repræsenteret på denne liste, men når en frivillig organisation for computerprogrammering samler de største Hollywood- og Tech-kändisser, lytter man.
Og målet er tydeligt: At få flere unge til at finde glæde ved – og mod på – en karrierevej inden for programmering. I
 videoen fortæller Facebooks Mark Zuckerberg, Square founders Jack Dorsey og Microsofts Bill Gates om deres erfaringer med programmering og dét at komme i gang. På trods af at videoen søger at appellere til en bredere skare end den ”klassiske programmør”, fremstår den en anelse langtrukken. Yderligere har videoen mødt kritik for at tegne et noget karikeret billede af branchen, og de jobmuligheder, den tilbyder, er ikke noget, alle ser ud til at kunne nikke genkendende til.
Ikke desto mindre er videoen et godt bud på en viralsucces inden for en kategori, der sjældent formår at ramme så bredt så hurtigt. Længe leve kändisfaktor.

  • Score: 8,5
  • By: Lesley Chilcott

Kriterier for scoren

Govirals bedømmelse baseres på et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz, bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter.

  • Øjeblikkelig tiltrækningskraft

    Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid!
  • Publikums fastholdelse

    Besidder videoen dét ekstra der skal til for at fastholde og imponere et online publikum i dag. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.
  • Storytelling

    Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre indenfor dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.
  • Share ability

    Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.
  • Produktion

    Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling?
  • Samlet kampagne

    Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil