Læge kritiserer Lindstrøms forskning

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Martin Lindstrøms højtprofilerede hjerneforsknings-bog med konklusioner om, at advarsler på cigaret-pakker virker mod hensigten, får en hård medfart.

Lægen Jakob Udby Blicher er hård ved Martin Lindstrøms hjerneforskning i et debatindlæg i Berlingske Tidende.

Det er specifikt udsagnet om, at advarslerne på cigaret-pakker virker mod hensigten, han tager fat i.

Martin Lindstrøm har ifølge Jakob Udby Blicher gennem scanninger konstateret, at advarslerne ikke påvirkede rygernes rygetrang – snarere tværtimod idet et område i hjerne, der er kendt for at være involveret i afhængighed, blev aktiveret.

Jakob Udby Blicher konstaterer, at det ikke fremgår af Martin Lindstrøms forskning, om rygerne ville være mere eller mindre påvirkede, hvis de havde fået vist cigaret-pakker uden advarsler. Det efterlader den mulighed, at det er visningen af en cigaret-pakke – med eller uden advarsel – der stimulerer rygetrangen.

Men Jakob Udby Blicher konstaterer videre, at man ikke kan sætte lighedstegn mellem scanninger og effekt af advarsler. Man kan nemlig godt opleve, at et område aktiveres uden at der sendes signaler ud. Han refererer en international ekspert for, at scanninger ikke kan bruges som en “mind-reader” og konstaterer, at der måske burde være en advarsel på marketingguruer.

“Det vil uden tvivl kunne spare offentligheden for en del pseudovidenskabelige bidrag”, skriver Jakob Udby Blicher.