Lang Pepsi-film og kort politi-film var januars bedste viral

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Politiet i Philadelphia er ikke en ofte set gæst på den virale Top 5 fra Be On. Men filmen bliver kun slået af Pepsi og er et godt eksempel på, hvad man kan uden en formue.

Januars Top5 fra Be On har globale brands som Pepsi, Adidas og Mercedes med – og så er der lige politiet i Philadelphia, der benytter lejligheden til at slå fast: Ikke noget med at spærre pladser, når det sner.

Jo, det er surt, hvis du har ryddet en plads, og så er der er anden, der tager den, men at sætte orange kegler op går bare ikke. Og giv os gerne et kald, hvis du ser andre, der giver den som politibetjente. Dette budskab leverer politiet på en kort, innovativ og Drake-agtig måde.

Der er otte min. – og et pænt antal mio. kr. i produktion – op til førstepladsen, som går til Pepsi og en hyldest til familietraditioner – og til abens år.

Old Spice er tilbage nok en gang, men denne gang med et alternativ til Terry Crews og Isaiah Mustafa. Og det er fra sidstnævnte, at man i den nye ’legendariske mand’ genfinder et udtalt coolness.

1. PepsiCo Bring Happiness Home 2016: The Monkey King

PepsiCo bringer fortiden ind i nutiden med ’Bring Happiness Home’-spottet, der fejrer det kinesiske nytår. Kampagnen er lavet af Civilization Shanghai, og fortæller historien om en ung dreng, der går i fodsporene på fire generationer af ‘The Zhangs’. Hvert familiemedlem har spillet rollen som den legendariske ‘Monkey King’, og den unge dreng er den næste i rækken til at tage udfordringen op til fejringen af abens år.

Brandet demonstrerer med Monkeys legende karakter sin globale appel og bevidsthed om kulturelle traditioner – samt noget ungdommeligt i det 123 år gamle produkt. Kampagnen har høj produktionsværdi, er filmisk og er blevet et hit i Kina med millioner af visninger online.

Pepsi er kendt – især i USA – for Uncle Drew serien, som strækker sig over en lang række kapitler. Brandet har eksperimenteret med forskellige formater gennem årene, men uanset om content er i et længere format, enkelstående eller opdelt, så er storytelling altid i fokus hos Pepsi.

 • Score: 9

2. Philadelphia Police Department’s ‘No Savesies’ PSA

“You need to call us on your cellphone, late night when you see that cone” er budskabet i Philadelphia Police Department (PPD) ‘no savesies’ – spærring forbudt.

Lyder melodien bekendt? Det er Drakes Hotline Bling – et smart træk, fordi originalen, inkl. dets dance move, er blevet et stort internationalt hit.

Kampagnen skal dæmme op for, at folk med kegler, stole, skraldespande og andet forsøger på at blokere deres ryddede P-pladser, når vinteren lægger en tyk dyne af sne på byen.
PPD viser med filmen, der fik premiere på Facebook, hvor langt man kan nå med en kreativ og innovativ tilgang. Et super eksempel på shareability og originalt indhold, der ikke koster en formue at producere.

 • Score: 8,8

3. Michel Gaubert & Fashion’s Favorite Puppet – Mercedes-Benz Original

Dette er så meget mere end en mand og hans marionetdukke; det er venskab.

Michel Gaubert er modeindustriens førende sound director og en berømt DJ i Paris. I 2014 introducerede Mercedes Benz online serien Fashion Creatives, hvor en bred vifte af kreative hoveder uden for bilindustrien medvirker.
Mercedes ville vise paralleller på tværs af brancher og skabe indhold, der vil appellere til et bredere publikum.

Videoen introducerer Petit Michel, Michel Gauberts personlige marionetdukke assistent, og følger dem i en dokumentarisk behind-the-scene stil. En tre minutters charmerende og underholdende video som optakt til Mercedes Benz Fashion Week i Berlin.

 • Score: 8,6

4. adidas Originals: Your future Is Not Mine

Filmen, instrueret af Terence Neale, har et smukt budskab; Retten til at vælge sin egen vej.


Kunstnerisk iscenesat med skovlandskaber kombineret med mørke stræder og parkeringshuse, der giver en urban vibe. Her fortælles om empowerment og dét at omfavne sin egen unikke rejse gennem livet – udtrykt med en række karakterer, der håndterer de forhindringer, de møder på deres vej. 


Med det forførende soundtrack produceret af Chris Shaw og med vokal af Daisy Hamel-Buffa, fremstår kampagnen sofistikeret og fortsætter fint stilen fra The Past Empowers The Future

 • Score: 8,2

5. Old Spice: Whale #SmelLegendary

Old Spice gør comeback og får internettet til at snakke på samme tid. 
Et frisk twist af den absurde bravado, som tidligere definerede kampagnerne med Isaiah Mustafa og Terry Crews. 

En ny veltrænet ‘Legendary Man’ introduceres i en kampagne, der ikke kun er velskrevet, men også utrolig relevant for brandets målgruppe. Med over 2 millioner visninger på YouTube til dato virker det til, at den nye playboy persona er blevet modtaget godt af fansene.

 • Score: 8

Kriterier for scoren

Be On baserer karakterne ud fra et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz, bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter. 


 • Øjeblikkelig tiltrækningskraft. Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid!

 • Publikums fastholdelse. Besidder videoen dét ekstra der skal til for at fastholde og imponere et online publikum i dag. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.

 • Storytelling. Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre indenfor dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.

 • Shareability. Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.

 • Produktion. Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling?

 • Samlet kampagne. Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil?