Lars Bastholm afliver QR-koder

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

QR-koder er for omstændelige til nogen sinde at blive noget stort i marketingmikset, mener Lars Bastholm, der er den mest fremtrædende dansker i den internationale reklameverden.

I efteråret 2011 viste en undersøgelse fra Dansk Grafikerforening, at danskerne har taget QR-koderne til sig: 65 procent af de danskere, der har forsøgt at scanne en QR-kode, har haft en positiv oplevelse med det.

Og i forrige uge, fortalte McDonalds, at de havde haft stor succes med tæt på en million scanninger med QR-koder på deres coinoffers-kampagne.

Men selvom man ofte ser de små firkantede scanningskoder på både outdoor og i printannoncer, siger en af de mest fremtrædende danskere i den internationale reklameverden, Lars Bastholm, der bor og arbejder i New York, til Bureaubiz, at han ikke tror på, at de små firkantede koder vil blive en del af marketingmixet fremover.

“Jeg tror ikke længere på QR koder, for forbrugerne har ikke globalt taget dem til sig på nuværende tidspunkt. Der er ganske få steder i verden – Japan er et eksempel – hvor folk rent faktisk interagerer i stor stil med QR koder. Men de fleste andre steder i verden er det mest reklamefolk, der synes, at de er spændende”.

Hvordan kan det være, at de ikke er slået igennem?

“Det er ganske enkelt: Det er simpelthen for kompliceret en proces at interagere med QR koder. Først skal du identificere, at der er en kode. Så skal du finde telefonen frem. Derefter skal du åbne en app, der kan læse koden. Så skal du fokusere på koden. Og endelig, hvis du er heldig og det hele virker, åbner den en side på internettet. Der er ikke ret mange mennesker, der er så interesserede i en reklame, at de gider gå igennem hele det forløb.”

Lars Bastholm tror dog på, at telefonen er fremtidens reklameform, fordi det er det mest personlige medie, der nogensinde har eksisteret.

Hvordan tror du mobiltelefonen vil komme til at spille en markedsføringsmæssig rolle?

“Jeg tror på, at Near Field Communication (NFC) vil komme til at spille en betydelig rolle. Det er forenklet sagt den næste generation af teknologien bag QR-koder. Med NFC skal man ikke bruge kameraet på telefonen, men blot røre ved eller være i nærheden af en anden NFC terminal. Man kan f.eks. bruge telefonen som betalingsmiddel i offentlig transport, som de gør det i stor stil i Asien, eller blidt føre sin telefon henover en annonce i et magasin og hente information på denne måde.”

Ifølge Lars Bastholm, er der flere og flere telefoner, som får indbygget NFC-teknologien og han har hørt rygter om, at iPhone 5, der forventes til sommer, også vil have NFC.

Lars Bastholm gør også opmærksom på, at fordi mobiltelefonen er så personligt et medie, skal man som markedsfører passe meget på ikke at overtræde folks personlige tærskel. Derfor skal kommunikationen være ekstrem relevant og man skal faktisk helst spørge folk, hvad de er interesseret i at blive kommunikeret om. Altså et pull snarere end et push.

Lars Bastholm har haft en meget flot karriere, hvor han hos Framfab lavede Cannes Grand Prix vindende arbejde for Nike, der var med til at bringe ham til New York – først hos AKQA. siden som øverste kreative chef hos Ogilvy i New York. Han er netop startet som kreativ direktør i det koreanske reklamebureau Cheil USA, hvor hans opgave er at erobre det amerikanske marked inklusiv Canada, Mexico.

Lige inden han startede på sit job, mødte Jubii-iværksætteren Martin Thornborg ham på Hawaii, hvor han interviewede ham til Amino.dk, en hjemmeside for iværksættere.

I interviewet fortæller Lars Bastholm blandt andet om, hvordan han bliver inspireret til at lave reklamer.

Du kan høre og se interviewet her.