Leadbureauer er opreklamerede og forældede

Peter Engholm
25@mail.dk

Et kreativt direktør-team hos Zupa har affødt spørgsmål: Skal bureauet nu være et reklamebureau eller ligefrem leadbureau? Diskussionen er opreklameret, og snart også forældet, mener Zupa-direktør.

Kreativ direktør hos Zupa, Thorkild Bjerre, suppleres nu på posten af Morten Kjær. Bjerre har en fortid hos bl.a. Mother i London og Hjaltelin, Stahl & Co, mens Kjær kommer fra Robert/Boisen & Like-minded.

Det har affødt spørgsmål – ikke om, hvad de to kreative profiler dog vil hos Zupa, men hvad Zupa vil med dem.

“Vi er blevet spurgt, om vi nu skal være et reklamebureau – eller et leadbureau? Svaret er kort, at vi ikke skal være et reklamebureau. Vi er nu heller ikke et webbureau, men et digitalt marketingbureau,” siger direktør og partner i Zupa, Niels Ranum, som fyrer mere op:

“Hele diskussionen om leadbureau synes jeg er en opreklameret størrelse. Jeg tror de dygtigste og samtidig mest forandringsparate går en stor fremtid i møde, hvad enten de kommer med digitalt eller traditionelt afsæt.”

Men der er nok de webbureauer, der vil mene, at de – i modsætning til reklamebureauer – er født forandringsparate …

“Det kan du godt lægge i det. Men der er også digitale bureauer, der tror, at det er de teknologiske muligheder, der sætter os i spil som leadbureauer. Og det er helt forkert. Mediaspend går vores vej, men det er ikke dét, der bringer os med til højbords. Når Zupa sidder med, så skyldes det ikke vores digitale kompetencer, men vores evne til at tænke marketingstrategisk,” siger Niels Ranum.

Skal dét slag virkelig kæmpes mod reklamebureauer?

“På reklamebureauer sidder forstokkede kreative, der ikke forstår den nye verden. På samme måde som digitale bureauer har unge mennesker siddende, der ikke er i stand til at respektere den gamle verden. Det er reklamebureauer kontra digitale bureauer, men også mediabureauerne spiller ind. Ikke kun på det strategiske – de er også ved at opbygge et produktionsapparat. Og det gør det til en gråzone, fordi der tilsyneladende stadig er plads til både reklame, media, web, dm og pr – og snart også konsulenthusene,” siger Niels Ranum.

Og i dén suppe finder kunden så et leadbureau …

“Ikke nødvendigvis. Vi kan meget vel komme til at se superbureauer, hvori kompetencerne bliver konsolideret. Vi ser allerede nu enheder dele adresse, men det bliver først rigtigt spændende, når de reelt integreres. Men at f.eks. et dialogbureau flytter sammen med et reklamebureau havde vi set for to år siden, og det understreger, at udviklingen går stærkt. Det ser vi også med de ansøgninger, vi får. For to år siden kom de fra den digitale verden. Nu er 8 ud af 10 fra traditionelle del af reklamebranchen – og ikke fra personer, der umiddelbart sidder yderligt i kriseplagede bureauer. De sidder sikkert i stolen. Ansøgningerne emmer mere af ambition end af desperation,” siger Niels Ranum.