Mærsk foretrækker danske bureauer

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Koncernen kommunikerer mere, og det har bragt flere bureauer på banen. Senest kostede det sommerferien for 3-5 mennesker på et kendt og højtprofileret bureau.

A.P. Møller Mærsk bliver måske aldrig Danmarks største annoncør. Men med små 300 mia. kr. i omsætning kan virksomheden godt blive Danmarks største bureaukunde.

Virksomheden er med Steen Reeslev i spidsen begyndt at kommunikere mere og anderledes, og det kaster noget positivt af sig på den danske bureaubranche.

Spørg bare hos Mensch, der har spillet en ny og anderledes rolle bag kulisserne i den meget betydelige strategiske satsning, som Maersk Lines topchef, Eivind Kolding, i går stillede sig op foran den internationale shipping og finanspresse i London for at præsentere.

Bureauet vandt før sommeren en bureaukonkurrence mod to andre bureauer om projektet, og Lars Hancke, partner i Mensch, rendte rundt og hyggede sig nede i Cannes, da beskeden kom.

Det var så den sommerferie,

“Opgaven indebar, at vi i de sidste 10 uger har været flere mennesker mere eller mindre full-time på projektet. Det er nok noget af det største, vi har haft på Mensch – men endnu vigtigere har været udfordringen. Respekten for Mærsk er enorm, og når virksomheden ønsker at søge nye veje i kommunikationen, så er det med en vis ærefrygt, man går igang,” siger Lars Hancke.

Og jo – Mensch har rent faktisk produceret både annoncer, lastbilreklamer og andet – men det er selvfølgelig ikke her, det store arbejde ligger. Bureauet har været involveret i helt grundlæggende at forme budskaberne og dermed også i meget andet som f.eks. brochurer og produktblade.

“Vi har ønsket at kommunikere med vores store BtB kunder på samme måde, som man kommunikerer med almindelige forbrugere. Det vil sige, at få gjort budskaberne korte og skarpe, og det er sådan noget reklamebureauer er gode til,” siger kommunikationsdirektør Steen Reeslev.

Han vil ikke fortælle, hvem de to andre bureauer var – men de var danske.

“Vores projekter er ganske rigtigt internationale. Men danske bureauer kan sagtens løse opgaverne, og vi sidder i Danmark, så det er nemmere at arbejde med bureauer i Danmark,” siger Steen Reeslev.

Han vurderer, at koncernen i dag bruger flere bureauer end tidligere.

“Vi kommunikerer mere, så jo – vi har nok kontakt med flere bureauer end tidligere,” siger Steen Reeslev.

I Bureaubiz’ årlige bureaurapport har flere bureauer opgivet at have fået A.P. Møller Mærsk på kundelisten. Det gælder f.eks. Bysted, Cross Border Communications og Halbye Kaag JWT. Desuden anvendte man LBi til præsentationen af de nye kæmpeskibe, TripleE. Og FranklyWeb er fast samarbejdspartner på produktion af film til nettet.

Steen Reeslev anfører dog, at samarbejdet med Mensch i det igangværende projekt rummer en nyskabelse i forhold til tidligere.

“Vi har brugt bureauet anderledes end tidligere, fordi vi har haft et ønske om at få forenklet budskabet og få det formuleret mere skarpt,” siger Steen Reeslev.

Projektet kan beskrives meget kort – Maersk Line indfører daglige afgange på ruterne fra fjernøsten til Europa.

Men hvis man synes, det lyder meget banalt, så skal man være opmærksom på, at det indebærer anvendelsen af 70 skibe – eller 25 pct. af tonnagen i verdens største containerrederi.

Desuden knyttes der et løfte til den daglige drift om en garanteret transporttid.

Det er således et enormt projekt, som har krævet års forberedelse – til gengæld er perspektiverne enorme for rederiets store og faste kunder – som f.eks. japanske Sony.

Den daglige drift og garantien giver store virksomheder muligheder for at planlægge mere effektivt med henblik på at opnå besparelser på lagre, arbejdskapital og administration.

Maersk har selv fundet navnet – Daily Maersk – men derefter har Mensch været dybt involveret. Det er f.eks. bureauet, der har udviklet budskabet om “Absolut Reliability”, som Eivind Kolding brugte som omdrejningspunkt i sin præsentation.

Det er ikke et produkt, der sælges med en markedsføringskampagne. Det er først og fremmest relevant for de helt store kunder, som man forhandler længerevarende kontrakter med, og det er i den kontekst, bureauets udvikling af en kort og skarp kommunikation skal ses.

“Når man får det omsat til dagligdags sprog, regner vi med at få mulighederne og fordelene i et kompliceret produkt til at stå klarere,” siger Steen Reeslev.

Han og hans afdeling har været involveret i bureauvalg og tilrettelæggelse af kommunikationen sammen med marketing-afdelingen i Maersk Line. Men der er ikke noget krav om, at han skal involveres.

“De forskellige selskaber i gruppen kan frit vælge bureauer og igangsætte kampagner. I nogle tilfælde bliver vi involveret – i andre ikke,” siger Steen Reeslev.