I stedet for at løfte røret og sende en stor pose penge til et privat kommunikationsbureau, udviklede Københavns Kommune selv en kommunikationsopgave. Sådan skriver Danske Kommuner.
Kampagnen, der i øvrigt blev belønnet med en førsteplads i en konkurrence for genbrugs- og affaldskampagner, gik ud på at få københavnerne til at genbruge mere affald.
Københavns Kommune mener ifølge Danske Kommuner, at det var indlysende, at kommunikationskampagnen skulle udvikles internt og ikke af et kommunikationsbureau:
”For det første er det dyrt at lægge arbejdet ud til private bureauer. For det andet, så har vi alle kompetencerne her i afdelingen og vi kan afsætte ressourcer til at gøre det”, siger kommunikationskonsulent i Københavns Kommune, Susan Vera Mortensen til fagbladet Danske Kommuner.
Kampagnen hedder ’Genbrug er guld’ og blev udarbejdet fordi kommunen har et mål om at halvdelen af københavnernes skrald skal sorteres til genbrug i 2018. Pt er det omkring en fjerdedel, der genbruges.
Ifølge Danske Kommuner har kommunen væsentligt bedre forudsætninger for at udforme en kampagne, der rammer lige i målgruppen, fordi de kender den politiske dagsorden og ved, hvilke politiske mål de skal forfølge.
Samtidig har kommunens kommunikationsmedarbejdere og affaldseksperter deres daglige gang op og ned af hinanden. Det har eksterne kommunikationsmedarbejdere ikke, hvilket ifølge fagavisen kræver mange og lange møder, hvor de bliver sat ind i skraldehistorien, kernebudskaberne og det faglige område.
Kampagnen, der løber over halvandet år, består af events, hjemmeside, reklamespots i fem københavnske biografer, gratis postkort og plakater samt breve og brochurer sendt til københavnerne.
Efterfølgende har kommunen gennem en ekstern analysevirksomhed undersøgt om kampagnen virker. Resultatet er at 8 ud af 10 af de adspurgte kender til kampagnen.
Især små sjove fakta om skrald, som at 333 leverpostejsbakker indeholder tilstrækkeligt med aluminium til en hel cykel, blev vurderet som tankevækkende af 9 ud af 10 af respondenterne.