Mangelfuld information kostede L’Easy bøde på 600.000 kr.

FiG

Både den reelle pris på varen og den reelle pris på at låne penge var for mangelfuld. Sidstnævnte er et generelt problem, mener forbrugerombudsmanden.

Prisoplysninger er helt centrale – og vel og mærke ikke bare for at tiltrække forbrugerne. Også forbrugerombudsmanden har et skarpt øje på prisoplysninger, og det koster nu L’Easy en bøde på 600.000 kr.

”Prisoplysninger er noget af det vigtigste i en reklame. L’Easy har i flere tilfælde ikke oplyst forbrugerne tydeligt nok om, at de ud over kontantprisen også skulle betale for at få leveret og installeret varen. Det er vildledende,” siger forbrugerombudsmand Henrik Øe i en pressemeddelelse. Det hedder videre:

”Når en virksomhed reklamerer for lån, er der bestemte kreditoplysninger, som forbrugerne umiddelbart skal få øje på. Oplysningerne skal hjælpe forbrugerne til at vurdere, om de fx har råd til at låne til køb af en vare. Det er derfor en alvorlig sag, når L’Easy i flere tilfælde ikke har givet alle kreditoplysningerne.”

Sagen relaterer sig til slutningen af 2013. På sin hjemmeside i oktober og november oplyste L’Easy ikke tydeligt nok, at forbrugerne ud over kontantprisen på varen også skulle betale et gebyr for leveringen og installeringen. Ifølge L’Easy kunne forbrugerne undgå gebyret ved at afhente varen på et lager, men det fremgik ikke af markedsføringen.

Desuden reklamerede L’Easy i tilbudsaviserne og på nettet for, hvad det ville koste per måned at låne penge til at købe de viste varer. Men forbrugerne fik ikke alle de kreditoplysninger, som de ifølge loven har krav på. I tilbudsaviserne blev forbrugerne f.eks. ikke oplyst om, hvilket beløb de lånte, og i nogle tilfælde var det samlede tilbagebetalingsbeløb angivet for lavt.

Også på L’Easys hjemmeside har der været problemer med låneannoncering. For eksempel reklamerede L’Easy med rentesatsen på lånet, men gav ikke samme sted oplysninger om de årlige omkostninger i procent, løbetid, ydelser, omkostninger og det samlede beløb forbrugerne skal betale tilbage.

Henrik Øe ser kreditannoncering som et generelt problem.

”Jeg oplever desværre, at kreditudbydere og kreditformidlere i stort omfang ikke giver forbrugerne tilstrækkelige kreditoplysninger, når der reklameres for lån. Det er grunden til, at jeg fortsat vil holde skarpt øje med området,” siger Henrik Øe.