Marketing er for vigtig til at blive overladt til marketingfolk

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Hvis man bygger et brand, skal man nok få det solgt, Så fremtidens marketingchef bør blive brandingchef, siges det i sidste uges mest debatterede artikel på Advertising Age.

Den amerikanske konsulent, Al Ries, er ikke i tvivl. Tidens udfordringer indebærer, at marketing er den klart største og vigtigste udfordring for virksomheder.

Det burde placere marketing-afdelingen i centrum for alt, men det kommer ikke til at ske. Marketing er al for vigtig til at overlade til marketingfolk, konstaterede han i et indlæg på amerikanske AdAge i sidste uge. Et indlæg, der blev ugens mest kommenterede på AdAge.

Al Ries trækker linjerne tilbage i tiden, hvor marketingfolk så funktionen som det centrale omdrejningspunkt for styring af produktion, produktudvikling og prissætning.

Men marketing fik aldrig den centrale position, og det er for sent nu – selvom Al Ries mener, at marketing er de fleste selskabers største bekymring. I stedet har topmanagement overtaget meget af ansvaret, og i dag er den mest beundrede topchef blandt topchefer ikke Bill Gates eller Jack Welch – derimod nu afdøde Steve Jobs, som får skudsmålet, at marketing var hans største styrke.

Marketing står således foran en gylden periode – men altså ikke nødvendigvis en gylden periode for marketingfolk. Derfor vil mange bureauer og konsulenter hellere ses som brandkonsulenter eller ide-selskaber.

Ifølge Al Ries fordi marketing er for bredt, når det er selve essensen af et selskab. Han peger i stedet på branding. som det primære, mens salg og profit er sekundært. Et synspunkt, der går op imod, hvad mange oplever i det danske marketingmiljø, hvor ROI er et af de vigtigste ord, og hvor krisetider retter fokus mod taktiske initiativer frem for branding.

Men Al Ries’ synspunkt er, at hvis man kan skabe et godt brand, så skal man nok få det solgt på en eller anden måde.

Han fremhæver f.eks. diskussionen med detailhandlen, hvor udbydere vil have deres produkter på hylderne – så skal de nok blive berømte. Men handlens svar er, at hvis man gør sit produkt berømt, så skal de nok komme det på hylderne.

Derfor peger han på, at fremtidens marketingdirektør måske hellere skal være en branding-direktør.

Al Ries peger på, at det nu er tid for marketing, at “skifte gear og fokusere på essensen af, hvad den nuværende marketingfunktion handler om. Ikke blot et abstrakt navn for et bredt sæt af aktiviteter, der involverer forbrugere i forskellige sammenhænge, men et simpelt og enkelt koncept, som topledelsen umiddelbart kan forstå. Et simpelt og enkelt koncept, som helt sikkert vil blive mere vigtigt som årene går.”

Kilde: AdAge. Læs hele artiklen her