Marketingchefer dumper reklamebureauer

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Marketingcheferne vil selv i stedet for at overlade arbejdet til bureauerne, som de i øvrigt ikke synes er dygtige nok.

Tidligere på året meldte TDC ud, at man selv ville påtage sig ansvar for strategi og koordinering i stedet for at overlade det til sit reklamebureau, Wibroe, Duckert & Partners. Få måneder efter stoppede samarbejdet med bureauet helt.

I dag i Børsen kan man læse, at ’insourcing’ var et tema, da fire marketingchefer mødtes til en rundbordssamtale.

3 laver i dag alt in-house på nær reklamefilmproduktion og den kreative ideudvikling og David Elsass, der er direktør for privatmarkedet hos 3, siger til avisen:

”Vi har besluttet, at vores marketingafdeling skal kunne alt rugbrødsarbejdet selv. Og så skal vi eje det strategiske”.

Også hos Magasin har forandringens vinde blæst. Lise Thomsen, der er e-commerce- og marketingchef siger:

”Vi er ikke holdt op med at bruge reklamebureauer, men vi bruger dem på en anden måde. Dels fordi vi har mindre mediebudgetter end for tre år siden, og dels fordi vi f.eks. selv er begyndt at styre vores digitale aktiviteter”.

Hos Topdanmark klarer man sig uden et lead-bureau. Bjørn Verwohlt fortalte allerede før sommerferien til Bureaubiz, at man stort set ikke bruger penge på massekommunikation. I stedet fokuserer man på at øge salget og holdbarheden ved at arbejde med lead-generering og kundedialog.

I Børsen forklarer han det med ’hvis det handler om noget vigtigt, vil jeg hellere lave det selv”.

I øvrigt mener han, at mange reklamebureauer mangler dataanalytiske og strategiske kompetencer. Heller ikke Lise Thomsen mener, at reklamebureauerne er dygtige nok.

Ifølge Frank Vilstrup, der indtil for nylig var marketingdirektør i Dong Energy, har reklamebureauerne svækket deres kerneprodukt, fordi de ’vil det hele’.

”Reklamebureauerne har ikke formået at differentiere sig på det, som jo egentlig er deres kernekompetence, nemlig at rådgive om kommunikation og strategi. Mediebureauerne står i øvrigt ikke et hak bedre. Deres ambition om at fylde mere, når annoncørerne vælger lead-bureau er faldet helt til jorden”, siger han til Børsen (Børsen Mediemarked, p. 8-9).