Martin Lindstrøm går til angreb på reklamebranchen

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Forventer kritik for sin nye bog, der fortæller hvordan reklame- og marketingfolk ikke skyr nogen midler for at vække det menneskelige begær.

Hvis Martin Lindstrøm får kritik for hans nye bog, Brandwashed, som han forventer, så har han prøvet det før.

Sidst han var på banen med bogen hjerneforskning blev den karakteriseret som letkøbt og populistisk. Men Martin Lindstrøm er en dansker, der har formået at gøre sig gældende på den globale scene, og får han lige så meget opmærksomhed for den nye bog, så skal man berede sig på, at han – i hvert fald for en stund – får sat en dagsorden.

Ifølge Martin Lindstrøm er hans formål med den nye bog, at forbrugerne skal kende til de skjulte overtalelsesmekanismer, som er med til at hjernevaske os som forbrugere.

Han kalder i Berlingskes Nyhedsmagasin sin bog for et wake-up call til marketingfolk og regner med at få meget kritik for bogen, fordi han med den viser, at reklame- og marketingfolk ikke skyr noget middel for at vække det menneskelige begær og få folk til at købe netop deres produkt og brand.

Bogen gennemgår alle de fælder, som marketingfolk stiller op:

  • Børn påvirkes fra de er helt små bl.a. gennem multimediespil og onlinequizzer fra primært morgenmadsproducenter og udbydere af junk food. Virksomhederne ved, at børnene har magten over forbruget, så det er børnene, der primært påvirkes.
  • Virksomheder udsætter forbrugerne for gruppepres. En af de virksomheder, der er rigtig gode til det, er Apple, som rekrutterer unge universitetsstuderende til at være fortalere for Apple-produkter.
  • I Asien udsættes forbrugerne for et ‘oversøisk gruppepres’ fordi virksomhederne ved, at asiatiske forbrugere er det, de har på. Asiatiske kvinder er f.eks. vilde med Paris, hvilket betyder, at et firma som Louis Vuitton skruer op for franskheden i deres markedsføring med fransk butiksinteriør, malerier af Eiffeltårnet og Triumfbuen og en butikschef med fransk accent.
  • Vanedannende ingredienser som koffein, majssirup og sukker puttes i f.eks. chokolade, osterejer og småkager
  • Berømtheder bruges til at sælge drømme. Virksomhederne bruger derfor berømte personer til at fremme salget og allerede fra helt små sover drengene med Superman, Batman og Spiderman nattøj.
  • Datamining bruges til at spore forbrugernes adfærd, så virksomhederne får kendskab til indkøbsvaner, etnisk baggrund, køn, uddannelsesniveau, indkomst. Meget af det giver forbrugerne selv via Facebook, Facebook places og Youtube.

Martin Lindstrøm præsenterer også i bogen et tv-reality show om en familie, der hedder The Morgensons. Det er en rigtig familie, som han har placeret i et hus med 25 videokameraer og 25 mikrofoner. Meningen var at følge familien i alt, hvad den gjorde for at se, hvor meget de kunne påvirke vennekredsen til at købe bestemte brands og produkter.

Inspirationen til ‘reality-familien’ kom fra filmen “The Joneses” fra 2009 med David Dushovny og Demi Moore, hvor familien viser sig at være en gruppe hemmelige marketingfolk, der overtalte naboerne til at bruge nye produkter.

“Resultatet var chokerende. Den stærkeste hidden persuader findes ikke i dit tv-apparat eller på hylderne i supermarketdet eller i din smartphone. De, der hjernevasker os allermest, er vores venner og naboer, siger Martin Lindstrøm til Berlingskes Nyhedsmagasin.