Mediabureauerne er i flere år kommet tættere og tættere på mange kunder – og i nogle tilfælde endda så tæt, at de hjælper kunderne med at vælge kreative bureauer.
Det så man f.eks., da L’easy i sin tid valgte Halbye Kaag JWT som nyt bureau – her var mediabureauet PHD med i udvælgelsesprocessen. I et helt aktuelt eksempel har en mindre kendt aktør valgt at gå endnu mere konsekvent til værks: Ramirent, der bl.a. udlejer maskinel og vogne til bygge- og anlægsindustrien, er på vej med en kampagne og valgte i den forbindelse at lade sit mediabureau håndtere bureaukonkurrencen:
“Vi gør det engang imellem; typisk for en kunde, der skal have lavet noget kreativt, og som ikke har massekommunikeret – og haft et reklamebureau – før. Alene via vores øvrige kunder har vi berøring med 40 reklamebureauer og har en fornemmelse af, hvad de kan levere – og hvem, der kan levere til tiden,” siger Mikkel Larsen, tv & key account director i Mediabroker.
Han udvalgte tre bureauer, som mødtes med Ramirent – herefter valgte kunden og mediabureauet de to bureauer, der skulle komme med en egentlig præsentation. Og det endelige valg faldt på Unplugged.
“Vi ser umiddelbart på opgavetypen og på, hvordan bureauet matcher nøglepersonerne hos kunden. Og naturligvis også bureautypen – skal kunden have et strategisk eller kreativt tungt bureau, et større eller mindre bureau. I Ramirents tilfælde var det tre relativt små bureauer, der dystede – de var indbyrdes vidt forskellige, og konkurrencen blev afgjort af deres oplæg og storyboard. Her ramte Unplugged den helt rent,” siger Mikkel Larsen.
Mediabroker håndterede også konkurrencen, da Jobindex skulle vælge nyt kreativt bureau, og Mikkel Larsen ser bureaukonkurrencerne som et udtryk for kundernes ændrede syn på mediabureauerne.
“For 15 år siden, da jeg kom ind i branchen, kom mediabureauerne på banen, når konceptet og det kreative var på plads. Men mediabureauerne har i stigende grad fået en leadbureau-opfattelse i mange kunders øjne. Ikke at vi har deciderede ambitioner om at udvikle det kreative, men via vores analytiske og strategiske forarbejde er vi med til at sætte rammerne, før der kommer farvelade og tv-film på,” siger Mikkel Larsen.
Og Ramirent får i øvrigt den omtalte farvelade – i form af tv-spots, tv-sponsorater, radio, events og print – også selv om den finskejede, internationale koncern alt overvejende har entreprenører og håndværkervirksomheder som målgruppe.
“Ja, hvorfor massekommunikere til dem? Fordi der er rigtigt mange små håndværksmestre – alene dén målgruppe gør kontaktprisen lav på tv. Læg dertil de mange gør-det-selv folk, der kan drage fordel af Ramirents rådgivning og overblik over, hvad der bruges af udstyr, når der f.eks. skal bygges en carport. Fordi ingen andre lejemateriel-virksomheder er gået på tv før – i al fald ikke i samme målestok – forventer vi også at hente en firstmover-effekt,” siger Mikkel Larsen.