Af Finn Graversen fg@kabelmail.dk

Så ramte krisen mediemarkedet. Oktober gav et fald på 16 pct. mens september gav et markant plus. Forskellen er dog statistisk begrundet. Nedturen var begyndt i september.

September og oktober er som nat og dag i DRRB’s Mediaindex. Eller dag og nat. Fra plus 20 pct. i september til minus 16 pct. i oktober.

En brat opvågning for mediemarkedet kan man sige. Men sådan ser adm. dir. Martin Rasmussen, Mindshare, det ikke.

“At september kunne give et plus skyldes en fasefoskydning i DRRB’s Mediaindex – formodentlig et spørgsmål om fakturerings-datoer – og derfor kommer oktober til at se værre ud. Der var absolut ingen udmeldinger i markedet, der kunne forklare fremgangen i september. Fakta er, at markedet er på vej ned, at afmatningen har stået på siden sommerferien, og at den vil fortsætte resten af året. Lige nu lyder År-til-dato på plus 2 pct., men det vil blive spist op i årets sidste to måneder, og vi skal være glade for at lande på status quo”, siger Martin Rasmussen.

Alle medier undtagen biografreklamen viser fald – d.v.s. også internettet. Og det er første gang siden 1998.

“Det er der to forklaringer på. sidste år var der valg, som gav en øget aktivitet. Men bannerannoncer er nu et massemedie lige som alle andre, og derfor bliver de også ramt lige som andre medier. Væksten på internettet skal findes helt andre steder end på banner-annoncering”, siger Martin Rasmussen.

Tv står til at blive hårdt ramt – også i det nye år. Også mere end dagbladene.

“Men det er naturligt, fordi tv kommer fra et helt andet niveau. Der er jo grænser for hvor meget mere, man kan skære på dagbladene uden at skære mediet helt væk”, siger Martin Rasmussen.

DRRB Mediaindex oktober (tallene i parentes er jan.-okt.)

 • Dagblade 93 (94)
 • Magasiner og ugeblade 98 (95)
 • Fagblade 93 (90)
 • Lokale og regionale ugeaviser 86 (84)
 • Tv 73 (97)
 • Radio 58 (90)
 • Biograf 164 (104)
 • Outdoor 81 (106)
 • Internet 99 (130)
 • Mediemarkedet i alt 84 (102)
 • Omsætning i kroner 538 mio. (4,288 mia.)

Kommentarer

 1. Enig i Martin Rasmussens betragtninger i forhold til at faldet overordnet har ramt alle medier, såvel online og offline.

  I forhold til kommentaren omkring at væksten skal findes andre steder, så har jeg et bud på, hvor det er.

  De gode tider har i mine øjne gjort det alt for let for marketingfolk og for den sags skyld bureauer, at satse på at “pushe” via TV, radio, annoncering, online markedsføring etc.

  Nu arbejder jeg selv til daglig i den virtuelle verden og selv her, hvor alt kan måles og vejes, er der i langt de fleste tilfælde, valgt en helt forkert fremgangsmåde, når man skal øge salget og derved sikre vækst.

  Det typiske scenarie er, at vi “bare” skal sikre en øget trafik på websitet. Det koster det og det og gør så, at salget øges.

  Ja, det er ganske korrekt men forholdet mellem indtægter og udgifter til marketingaktiviteter hænger ikke sammen. Kort sagt – dine udgifter eksploderer, du får mere salg, men til hvilken pris?

  I stedet for at starte med at øge kundetilgangen, men jeg, at første skridt uanset om vi er i recessionsperiode eller ej, handler om at fokusere på konverteringsraten.

  Altså, forholdstallet mellem din nuværende trafik og dit salg. Hvis du starter med at øge trafikken og ikke kigger på konverteringsraten, så sker der 2 ting; Din konverteringsrate falder og flere potentielle kunder falder fra.

  De fleste ved, hvor meget det koster at få en kunde tilbage, som i første omgang har valgt ikke at købe.

  Derfor anbefaler jeg, at man først sikrer, at konverteringsraten er så høj som mulig, inden man igangsætter yderligere marketingtiltag.

  Den gode gamle space management tankegang, som supermarkederne mestrer. Først indrette butikken, så placere produkterne de rigtige steder og i forhold til hinanden – mælken, som alle skal have, længst væk fra indgangen, og derefter invitere kunderne ind.

  Steen Enegaard
  CEO
  Deducta
  http://www.deducta.dk

 2. Steen har helt ret i, at fokus lige nu bør være på post-click marketing – altså at sikre bedre konvertering ift. landing pages og on site presence, hvilket der i dag er særdeles gode muligheder for, hvis man forstår at udnytte SiteCatalyst og andre tools.

  Men i lige så høj grad handler det også om at få mere ud af de kunderelationer, man allerede har – og kigge på at øge både frekvens og volumen på CRM-aktiviteter ift. at drive mersalg. Det er stadig de færreste, der har fået sat denne del af indsatsen i noget, der minder om et marketingsystem.

  I forhold til inbound trafik er det rigtigt, som Martin er inde på, at banner-annoncering nu betragtes som et massemedie. Det er imidlertid også fejlen – ja, bannere kan med de mange nye formater bestemt være gode til at skabe generel awareness. Men vi bliver nødt til fortsat at optimere CTR, som er i tilbagefald trods de mange nye rich media formater.

  Det kræver en mere systematisk tilgang til udvikling og placering af bannere, hvor de simple A/B testprincipper ikke længere er tilstrækkelige og hvor man kraftigt bør overveje at udvide indsatsen til nye “live”, statistik-baserede testing tools, hvor optimerer CTR, mens man kører kampagnerne og ikke bagefter. Det kræver så igen et kraftigt opgør med hele den kreative tilgang til, hvordan man udvikler banner-annoncer og landing pages…det går ikke, at bureauerne stadig tror det handler om at finde den “rigtige” løsning – der er alt for mange kombinationer af løsninger, der kan være “rigtige”, så den kreative proces og den kreative leverance bør være meget mere multi-spektret end tilfældet er i dag.

  Kim Jong Andersen
  Partner, HelloGroup A/S

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club