Mød et temmelig anderledes bureau

Peter Engholm
25@mail.dk

Da TDC i foråret valgte nyt bureau til Telmore, blev valget ganske utraditionelt. Er det overhovedet et bureau? Det er en alt-mulig-butik, men ikke hvad man vil kalde full-service.

Telmore valgte umiddelbart overraskende, da man i sommer præsenterede sit nye bureau i forbindelse med produktet Telmore Play, der har 12 indholdstjenester med i prisen.

Overraskelsen lå bl.a. i, at op af hatten kom et navn, som hidtil ikke var blevet forbundet med bureauydelser for store kendte brands i Danmark. Da TDC’s øverste marketingansvarlige, Camilla Ramby, præsenterede Vice Media Group, lød det bl.a. således:

”Vi valgte Vice, fordi de er så stærke på indhold og på det sociale. De har internationale rødder – som de vel at mærke gør brug af.”

Hos Vice uddyber Brian Rasmussen, der er ansvarlig for salg og produkt udvikling:

”Vi leverer nyheder, kultur og underholdning til unge. Vice begyndte som et magasin i Montreal, Canada, for 20 år siden. I dag er Vice spredt på 35 kontorer verden over, med 3.000 ansatte og 1000vis af freelancere. Vice.com er hovedkanalen med 28 mio. brugere om måneden, og via et netværk af nichesites og bloggere når vores indhold ud til 220 mio. unge.”

Alene nichekanalerne er der 13 af – bl.a. Noisy, I-D og Thump – med mode, foto, musik, nyheder, kunst, gaming, tech, mad, rejser, dans og sport.

”Vice er en kompleks virksomhed. For vi vandt for nylig en Emmy for en dokumentarserie til HBO, og vores dokumentar om Islamisk Stat blev bragt i sin fulde længde på DR2 – og samtidig afholder vi sammen med Wimp 20 koncerter i Danmark i år med upcoming bands. Men fælles for alt, hvad vi laver, er, at det er målrettet unge mennesker. Målgruppen ligger hele tiden fast: 18-34 år,” siger Brian Rasmussen.

Når Vice herhjemme måske ikke er så kendt – og da slet ikke som bureau – så er forklaringen enkel: Selskabet havde levet stille i en håndfuld år, da det sidste år blev rebootet – i øvrigt af to tidligere bureaufolk med international erfaring fra bl.a. Story Worldwide:

”Lars Hemming Jørgensen blev i foråret 2013 spurgt, om han ville lede Vice i Danmark. Og han fik Frederik Andersen med som COO. De har både været selvstændige og i ledende stillinger på reklamebureauer i London og New York, og begyndte i andet halvår at sætte scenen. Selv kom jeg til ved årsskiftet, og alene i år er vi vokset fra 10 til 20 personer på Vice,” siger Brian Rasmussen, der i tre år var digital salgschef på Politiken.

Men er Vice Media Group så overhovedet et bureau? Ja-da, og endda med flere fornavne.

”Vi er først og fremmest et medie og produktionsselskab – men vi er også et mediabureau, reklamebureau, kommunikationsbureau og eventbureau. For Jägermeister, som vi har haft som kunde i flere år, er vi flere bureautyper, mens vi for Telmore fungerer som reklamebureau og eventbureau – og designbureau, vel også, for Vice har også leveret selskabets visuelle identitet,” siger Brian Rasmussen.

Han tilføjer:

”Samtidig løser vi også opgaver for internationale brands. Det er bl.a. opgaver, som Lars og Frederik henter hjem via deres netværk – og det er løsninger, som ikke nødvendigvis er tiltænkt de danske marked.”

Virtue er egentlig navnet på reklamebureauet i Vice Media Group, men i daglig tale er det hele Vice. De vandtætte skodder består ikke i navnet, men i arbejdsfordelingen og hos de unge selv.

”Vice producerer tre timers globalt videoindhold hver dag – suppleret med artikler og lokalt indhold fra alle lande, vi er repræsenteret i. I København styrer redaktøren den redaktionelle linje. Vores videoproducenter kan både levere redaktionelt og kommercielt, og i det rent kommercielle sidder eksempelvis AD’ere, der udelukkende håndterer reklame. Alt produceres af Vice – enten med Vice som afsender eller som white label på vegne af andre – sidstnævnte indgår så ikke det redaktionelle miljø,” siger Brian Rasmusen og tilføjer:

”Og så er der bullshit-detektoren hos de unge. Hvis det kommercielle iblandes det redaktionelle, så ville de sige fra over for os. De er immune over for reklamer – med mindre det er super-relevant. Beefeater kan godt sponserere et drink-indslag, men vi fortæller ikke om brandet, men om at lave cocktails. Alt andet ville være at forsøge at snyde de unge.”

Et af de nyere skud på stammen er Vice Money, som Brian Rasmussen bruger som eksempel på relevans i kommunikationen til unge:

”De unge gider godt at se nyheder – men det skal være fortalt og produceret til netop dem. De gider godt at se en 30 min. dokumentar om Syrien til ende. Og de gider også godt at se udsendelser om penge, men ikke om rentesatser, men om opstartsvirksomheder – og om kunstnere og artister, der har skabt en forretning uden at have en krone på lommen til at begynde med. Den finansielle sektor ved, hvor svært det er at få fat i de unge – det kan de få her, og på den måde er Vices mange platforme interessante for brands. Men ingen brands har indflydelse på indholdet på vores kanaler – for det er netop dér, at Vice har opbygget sin spidskompetence igennem 20 år,” siger Brian Rasmussen.