Hans navn er Høgebøl. Thomas Høgebøl. Han er norsk og han har en mission, som gør ham værd at følge: han vil bygge et fyrtårn i den nordiske bureaubranche.
Og han er allerede godt i gang. Tårnet hedder The North Alliance (NoA), der umiddelbart er en gruppe af bureauer, som i Danmark er repræsenteret af &Co, Bold og Great Works. De to sidste er kommet til efter, at &Co blev en del af NoA.
Den samlede gruppe rummer omkring 550 medarbejdere, så den er allerede en af Nordens største bureaugrupper. Men selvfølgelig bliver man ikke et fyrtårn af størrelse. Det gør man gennem arbejdets kvalitet, og det er da også hans drivkraft.
Hvad der for nogen kan ligne en bureaugruppe på det nordiske marked, er for ham en nordisk baseret bureaugruppe med globale ambitioner.
“Kigger man på f.eks. musik-miljøet, så er Sverige en af de største musiknationer. Kunstnere er ligeglade med, hvor de finder de bedste producere – de tager derhen, hvor de er,” siger Thomas Høgebøl og fortsætter:
“Jeg mener, at vi har kompetencerne og leveringskraften til at komme langt i verden uden at have kontorer overalt. Og jeg tror på, at flere kunder vil komme til at opleve vores arbejde og at de vil kunne lide vores tilgang, således at de vil overveje at placere projekter hos os – uden at det nødvendigvis handler om at markedsføre sig på det nordiske marked.”
Thomas Høgebøl bygger sin optimisme på, at han har masser af dialog internationalt. Han har fornylig været i London, hvor han optrådte i et 5 min. langt nyhedsindslag på BBC, og når han i næste uge tager til Cannes, er hans kalender fuldt booket med møder.
To job på 20 år
Så jo ambitionerne flyver højt i selskab med Thomas Høgebøl. Men hvem er han egentlig?
Han beskriver det således, at han har haft to job på 20 år. Han er marketinguddannet, og først var han markedschef på TV 2 Norge, og det var spændende for det bragte ham rundt til tv-stationer i bl.a. Sverige og Danmark. På den måde fik han pustet noget internationalt perspektiv ind i det mere provinsielle norske sind.
Efter 7 år var det tid til noget nyt, og han blev direktør for McCanns norske reklamebureau, som var i en noget skidt forfatning.
“Min tilgang til den opgave handlede ret enkelt om engagement og en tro på, at det vi gjorde var godt og rigtigt – og det bragte os tilbage i fin form,” siger Thomas Høgebøl.
Den præstation vakte opsigt, og han blev gjort til chef for McCann Worldgroup i Norge, der havde meget store økonomiske problemer. Dem fik han også løst, og så blev næste skridt at være ansvarlig for McCann i Nordeuropa.
En fornem karriere – men hvorfor ville han så hellere bryde ud og bygge NoA i stedet for at fortsætte en karriere i det store McCann-system?
Frustrationer i stort netværk
“En stor organisation som McCann rummer nogle frustrationer. Dels er der alt for meget hierarki og for meget fokus på organisation. Man bruger 50 pct. af sin tid på interne problemstillinger, og man er alt for optaget af ikke at begå fejl frem for at gøre det rigtige,” siger Thomas Høgebøl og fortsætter:
“Samtidig manglede gruppen teknologiske kompetencer, og det blev i min optik et større og større problem. Løsningerne blev alt for organisatoriske og opkøbs-styrede frem for at løfte kompetencerne i den daglige drift med fokus på at se det fra kundens side.”
Thomas Høgebøl er dog ikke en digital nørd. Spørger man ham om favorit-cases, som ikke er NoA cases, så begynder han at tale om f.eks. Volvo/Forsman & Bodenfors og Dumb Ways to Die.
“Det er kombinationen, der er vigtig. Vi skal have folk, der kan grave dybt ned i kundernes gemmer, og vi skal være virkelig dygtige til at bruge teknologien. Men uden dygtige designere og story-tellere på toppen er det ligegyldigt,” siger Thomas Høgebøl.
Og nævner et eksempel:
“H.C. Andersen var en dygtig forfatter, der udkom i bøger. I dag skulle han måske udkomme på andre måder, men han skulle stadig være en god forfatter,” siger Thomas Høgebøl.
https://www.youtube.com/watch?v=krDW6rLTr-Q
Denne film er et eksempel på kreativ anvendelse af teknologi i et traditionelt medie. Den er stærkt prisbelønnet.
Med den tilgang kommer han samtidig ind på, hvad han ser som reklamebranchens største udfordring.
“Behovet for vores kompetencer bliver større og større og vi kommer højere op i kundens hierarki. Men vi skal dels blive dygtigere og vi skal være bedre til at dokumentere vores arbejde,” siger Thomas Høgebøl og konstaterer, at der er et udskilningsløb i gang.
Enten løfter man sig kompetence-mæssigt for at kunne levere ind på et højere niveau – eller også bliver man presset på prisen.
“Vores ambition er at være med til at definere det udbud, der er i markedet,” siger Thomas Høgebøl.
Større fleksibilitet og flere free-lancere
Han tror på, at kunden har brug for en tæt samarbejdspartner med et bredt kompetence-udbud, man samtidig konstaterer han, at man som bureau skal have en åbenhed over for at inddrage andre ressourcer.
“Vi skal sikre, at vi er fleksible i vores tilgang til kunderne, og jeg tror at vi samtidig kommer til at udvide vores relationer til free-lancere,” siger Thomas Høgebøl.
Men hvordan vil 11 forskellige bureauer definere markedet og udgøre et fyrtårn? Nogle af familiemedlemmerne vil måske ligne ambitionen, men det gør vel ikke gruppen til et fyrtårn? Og budskabet om at arbejde på tværs fordomsfrit – er det ikke det man hører i skåltalerne, mens virkeligheden ikke nødvendigvis lever op til det?
Hvad gør Thomas Høgebøl, hvis en virksomhed vil hyre NoA til en global opgave?
“Jeg vil placere ansvaret hos det bureau, opgaven ligger mest naturligt for, og så vil jeg sammensætte et hold der matcher kundens opgave. Faktisk er det en af grundprincipperne hos os: det er kundens situation og behov, der definerer, hvem der gør hvad hos os, og så længe vi holder fokus på det, så undgår vi en række af de problemer,” siger Thomas Høgebøl og fortsætter:
Udfordringer
“Men selvfølgelig er der udfordringer i at sætte et hold og både koordinere og integrere indsatsen på tværs af både bureauer og grænser. Den udfordring eksisterer alle steder – hos bureauer og hos kunder – og det er op til os at evne at træffe de rigtige beslutninger. Men vi har lagt et fokus og skabt en organisation, der understøtter det.”
Og her supplerer &Cos adm. dir. Mikael Jørgensen så Thomas Høgebøl.
“Thomas Høgebøl er årsagen til, at vi gerne ville være med. Hans tilgang handler om, at vi har en organisation, hvor vi ikke bedømmes på eller får bonus efter vores egne resultater. Vi er et stort antal partnere, og vores succeskriterie er lig med NoAs succeskriterie, Det samme gælder kapitalfonden, der har investeret i NoA. Alle aktionærer i selskabet har de samme vilkår,” siger Mikael Jørgensen.
Fakta om NoA
- 550 medarbejdere på nordisk plan.
- Heraf er 100 partnere.
12 medlemmer af familien – heraf er flere af dem repræsenteret i flere lande:
- &Co
- Åkestam Holst
- Acoustic
- Anorak
- Bold Design
- Evidence Strategy
- Great Works
- Making Waves
- NoA Incubator
- Promenad
- Studion
- StudioNoc
Thomas Høgebøls ambition for sammensætningen af omsætning:
- 25 pct. global, 50 pct. lokal og 25 pct. regional
NoA voksede 10 pct. i 2014 og målet er en vækst på 10-15 pct. om året