Nogle tysk-skabte annoncer, der tilsyneladende er for Lego, er begyndt at florere på sociale medier i forbindelse med den shitstorm, som Lego er havnet i efter, at man har afvist at sælge et større antal klodser til den kinesiske kunstner, Ai Weiwei.
Han skulle bruge dem til et australsk kunstprojekt, men Lego ønsker ikke at medvirke i et politisk projekt, og er blevet beskyldt for censur.
Det apolitiske budskab kommer dog til at se noget mystisk ud, når man ser nogle annoncer fra det tyske reklamebureau Jung von Matt. Specielt den ene gør ondt, fordi den skildrer det ikoniske billede med en mand foran tanks på Tiananmen Square.
Men der er ikke tale om Lego-annoncer lyder budskabet fra Legos pressechef, Roar Trangbæk.
“Lego klodser og Lego brandet bruges i dag over hele verden af millioner af fans – voksne, børn og kunstnere – som et kreativt medie til at udtrykke deres fantasi og kreativitet på mange forskellige måder. Det kan vi – og vil heller ikke forsøge – at forhindre,” siger Roar Trangbæk og fortsætter:
“De omtalte annoncer er ikke officielt Lego-materiale og er ikke godkendt af os på trods af teksten, hvor dette indikeres. Du kan se det alene ved at se på placeringen af Lego logoet, der end ikke overholder Lego Koncernens brand guidelines.”
Annoncerne optræder på mange sites på nettet, hvor de kædes sammen med Legos 50 års jubilæum. På Gute Werbung er der en fuld krediteringsliste og Lego står opført som kunden.
Det er ikke lykkedes at få kontakt til Jung von Matt – men googler man ”Jung von matt” AND Lego, så dukker der kun en anden Lego-kampagne op fra 2012. De omtalte annoncer ser heller ikke ud til at ligge på Jung von Matts egen hjemmeside.
Men det er altså ikke lykkedes at få opklaret, hvad baggrunden for annoncerne så har været.
Bureaubiz har tidligere beskrevet et tiltag fra DHL, kreeret af Jung von Matt – et tiltag, der imidlertid ikke var fra DHL, men en film skabt i forbindelse med en intern konkurrence på bureauet. Filmen trak over 5 mio. visninger på YouTube.
Legos grundholdning i denne sag er, at de ikke kan eller vil forhindre, hvad folk og kunstnere bruger Lego til. Men når det gælder aktiv støtte, så holder de sig fra projekter med politiske toner – og aktiv støtte gælder også såkaldt bulk-salg.
Det er dog et budskab, som undrer en dansk kunsthandler, Jens Faurschou, der til Berlingske siger, at han tidligere har fået lovning på at kunne købe klodser til et Ai Weiwei projekt.
Lego har fået opbakning fra udenrigsministeren – og i dag i en leder i Berlingske – mens en kommunikationsekspert underkender håndteringen.
“Hos Lego har de ikke helt opdaget, at det ikke er nok, at de laver et produkt til børn, der er godt og kreativt. De kan ikke lukke sig ude fra resten af verden med en melding om, at de vil være upolitiske. For det bliver også en politisk handling,” siger Jesper Højberg Christensen til Ritzau.
Lego har også fået opbakning fra det kinesiske styre – men det er en opbakning, der mest af alt minder om en bjørnetjeneste.