Finanskrisen sætter en del aktiviteter på hold, andre på skrump. Nogle aktiviteter sker velovervejet, andre pr. rygmarv – og her er kreativiteten i overhængende fare, mener Thea Mikkelsen, cand. psych og leder af Center for Kreativitet.
” Når økonomien presses, presses hele velfærdssamfundet og Maslows behovspyramide rasler sammen til niveauet for, hvordan kaffekassen skal trækkes i medarbejdernes løn. Et af de første områder, der ryger, er kreativiteten. Rent psykologisk hiver man i en kriseperiode – nærmest i panik – fat i den strategi, som man før har oplevet som succesfuld,” siger Thea Mikkelsen, der tillige er ekstern lektor på Institut for Psykologi, Københavns Universitet.
Men gårsdagens succes peger sjældent frem:
“Man hænger fast i den gamle måde at gøre tingene på, man satser på det sikre, og det er ikke hensigtsmæssigt for de kreative. Og heller ikke for virksomhederne. For når vi i de kommende år vil se at mange virksomheder dreje nøglen om, så skyldes det manglende innovation og kreativ tænkning,” siger Thea Mikkelsen.
Hun mener, at danske virksomhedsledere ikke ved nok om medarbejdernes kreativitet til at give dem ordentlige betingelser. Og så længe danske virksomheder ikke tager hånd om de kreative, vil vi i stigende grad se dårligere ideer komme til torvs, mener Thea Mikkelsen. Det kræver særlige betingelser at være kreativ, og accepteres det ikke, vil mange virksomheder vågne op med sidste års ideer som f.eks. danske sværvægtere som B&O
“Løsningen er at tage de kreatives egne arbejdsrytmer alvorligt. I krisetider kan det lyde som luksus – men tag Google, hvis niveau af arbejdsmiljø – sprogundervisning, sport og personlig indretning – de færreste danske virksomhedsledere tilsyneladende har fantasi til at eftergøre, selv om bundlinjen hos Google udgør et tydeligt argument”, siger Thea Mikkelsen.
I Børsen MedieMarked pointerede Per Østergaard Jacobsen, ekstern lektor på CBS og senior executive i Webtop, at marketing og salg endnu ikke er blevet professionaliseret som f.eks. produktion, IT og økonomi. Han pegede på besparelser ved at sætte marketing i system og sikre ensartede processer.
“Områder som lean management, planlægning, gennemførsel og opfølgning af kampagner er oplagte at sætte i proces”, sagde Per Østergaard Jacobsen.
Og hvordan harmonerer lean management og ensartede processer med kreativtet?
“Ikke godt umiddelbart. Kreativitet handler bl.a. om at sætte erfaringen til side, tillade sig at blive novicer og spørge sig frem til, hvad situationen er lige nu – og få nye ideer. Og krisen kan netop bruges som mulighed til for at bruge vores kreativitet, da vi i en krise er tvunget til at finde nye veje. De, der forstår at bruge krisen som en mulighed for at tænke nyt og se på verden med friske øjne – og f.eks. lave reklame – vil ikke kun komme ud som vindere, men også tilføje nye udtryk til vores fælles verden”, siger Thea Mikkelsen.
Men kan man ikke effektivisere kreativtet?
“Jo, og man kan i hvert fald sikre effektive, pålidelige og professionelle rammer omkring kreativiteten. Det er ikke nødvendigvis hele virksomheden, der skal være kreativ, men den skal have en forståelse for kreativitet,” siger Thea Mikkelsen.
Hvordan kan man i virksomhedssammenhæng professionalisere kreativitet?
“Ved at sikre en stabilitet i organisationen, i form af afgrænsede rammer rundt omkring de kreative. Det er muligt, at der er angst for nye tider i virksomheden, men hvis først den begynder at påvirke de kreative, så begynder de at lede efter de sikre løsninger. Og kreative, der søger sikre løsninger, er den sikre død”, siger Thea Mikkelsen.