Af Finn Graversen fg@kabelmail.dk

Modebranchen vil gerne gøre Covergate til en svipser - men den går ikke. Branchen mangler vilje til at gøre noget ved problemet, mener Niels Heilberg, der er formand for Creative Circle.

Statsminister Helle Thorning Schmidt var i sin tid hurtig til at afmontere sin truende skattesag med konstateringen, at hun havde været en sjusker – ikke en fusker.

Nogenlunde samme koncept kan man se fra modebranchen oven på sagen med den anoreksi-lignende model på forsiden af Cover – det der nu omtales som Covergate.

Forsiden har mødt massiv kritik, og Covers redaktør har givet en undskyldning.

Men det kan ikke stoppe sagen, mener Niels Heilberg, der er formand for Creative Circle. I to indlæg inden for de seneste uger er han gået skarpt i rette med modebranchen. Først oven på modeugen (læs det her), og i fredags så som reaktion på Covergate (læs det her).

Han mener, det er en sag, der også tåler debat i kommunikationsbranchen og at hans holdninger også flugter holdningerne i Creative Circle.

“Dette er en sag, der i høj grad vedrører kommunikationsbranchen. Vi er med til at skabe idealbilleder, og er derfor lige så skyldige som modebranchen. Jeg oplever ikke at reklamebranchen håndhæver modebranchens size 0 politik, men vil gerne understrege behovet for holdning og handling,” siger Niels Heilberg og fortsætter:

“Mit håb er at vores branchen tager afstand fra at 16-årige skal have hoftemål som en 7-årig. Hvis vi som branche siger fra til dette, både når vi bruger modeller og photoshop, og rådgiver vore kunder til mere begavede alternativer, kan vi hjælpe en sundere udvikling på vej. Det er, efter min mening, både vores pligt og vores ansvar.”

Kreativitet & Kommunikation har da også udgivet nogle retningslinjer omkring brug af modeller (se dem her)

Niels Heilberg mener grundlæggende, at modebranchen ikke er interesseret i at løse problemerne, og derfor er initiativerne kun halvhjertede og uden effekt. Det gælder også en af branchens vigtigste talspersoner, Eva Kruse fra Danish Fashion Institute, som Niels Heilberg er stærkt kritisk over for. Hun siger det rigtige, men det følges ikke op af handling, der skaber forandring.

“Modebranchen har ikke idealet for forbrugernes skyld. Det giver vist sig selv. De har det heller ikke for de unge pigers skyld. De har det ikke for mediernes skyld. Det ser ud til, at modebranchen bibeholder idealet for sin egen skyld, Ud fra en selvforståelse om, at tøj sidder bedst på meget, meget tynde mennesker. Uvist af hvilken årsag.

Det er ikke en enlig svale – det er sådan, det er. Over hele linjen. Gennem mange år. Det medie, der tror vinklen på denne sag er en ”svipser”, har ikke forstået, hvad det drejer sig om. Hele modebranchen er en svipser. En svipser, hvor kvinde er kvinde værst, og som gør hvad der passer den. Koste hvad det vil. Selv unge pigers helbred og selvværd,” skriver Niels Heilberg bl.a.

At problemet ligger dybt i modebranchen er også et synspunkt hos designer og arkitekt, Mette Rødtnes, i en kronik i Berlingske søndag. Hun henviser bl.a. til en ph.d om modebranchen, at næsten alle virksomheder henvender sig til kvinder mellem 18 og 24 år med perfekte kroppe. De laver med andre ord tøj til deres egne modeller.

“Grunden til, at vi ikke oplever branchen forholde sig til dette spørgsmål med forandringsvillighed er, at vi har at gøre med kernen af modebranchens selvforståelse – tynde piger er indbegrebet af mode. Uden dem er det Vejle Gågade.

En ændret holdning til skønhedsidealer afhænger altså af, at der sker en grundlæggende ændring i en hel branches selvforståelse. Hvis de tynde piger forsvinder fra modebilledet, vil det repræsentere intet mindre end et paradigmeskifte, og den slags kommer ikke altid af sig selv. Eller indefra,” skriver Mette Rødtnes – der i øvrigt selv er skiftet fra arkitektbranchen til modebranchen (se hendes indlæg her).

Kommentarer

  1. Det er nu ikke helt fair at kæde reklamebranchen – og især ikke den danske – sammen med modebranchen og slet ikke modemagasinerne. Det er almindelig kendt at vores branche faktisk har meget lidt at gøre med modefirmaerne, der som oftest ikke ønsker en idé i deres markedsføring men blot en model som mannequin for deres stangvarer skudt af en fotograf og herefter retoucheret til uigenkendeliged af en DTP’er. Det kræver hverken den store strategiske indsigt eller kreativitet at følge så triviel en formel, så på det område er modebranchen omtrent lige så konservative som de skal forestille at være trendsettende.

    Man undrer sig også over, hvem af Kreativitet & Kommunikations medlemmer kodekset egentlig er henvendt til. Mig bekendt har ingen af os nogensinde bare været i nærheden af at overtræde de almindelige normer på dette felt. Der har fra tid til anden været lidt små-controversy med kønsdiskrimination i nogle modereklamer udført af medlemmer, men det var allerhøjst et skvulp i baljen. En noget misforstået cause i forhold til reklamebranchen i Danmark men da bestemt überrelevant i forhold den modebranche, vi aldrig har beskæftiget os med i større omfang i nyere tid.

  2. Kære Kim,

    det er min oplevelse at (kommunikations)branchen har en langt sundere tilgang til brugen af modeller, og har aldrig selv oplevet brug af modeller i den størrelse, modebranchen foretrækker. Jeg er dog sikker på at det forekommer – eksempelvis inden for mode og skønhedsmarkedsføring. Her kan branchen med rette bruge sine kreative evner til at skabe liking for en stillingtagen i stedet for det modsatte. Always’ Like a Girl og Doves Sketches er fremragende eksempler på hvilken værdi, vi som branche er i stand til at skabe. Både for kundernes bundlinje og et sundere skønhedssyn. Men ja, jeg tror og håber at branchen generelt overholder retningslinjerne. Og nu er der i hvert fald ingen undskyldning for ikke at tage stilling.

    Jeg sammenligner ikke kommunikationsbranchen med modebranchen. Jeg siger at kommunikationsbranchen har en andel i hvordan både skønheds- og kvindeidealer ser ud, og den bør forholde sig til det i stedet for at sige at det ikke har noget på sig.

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club