Ny bølge på vej: Bannerannoncen får nyt liv

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Efter at Search har gået sin sejrsgang spås Behavioural Targeting at blive den næste store bølge inden for markedsføring på internettet.

Efter at search har gået sin sejrsgang overalt, er der en ny bølge inden for internet-markedsføring på vej.

Denne gang involverer det en umiddelbart mere klassisk markedsføring i form af bannerannoncer. Den teknologiske udvikling giver dog mulighed for at målrette eksponeringer, så det bevæger sig mere over mod direct marketing.

Behavioural Targeting er de ord, som vi skal til at lære.

En mere primitiv udgave hedder Geo Targeting, og går ud på, at f.eks. det engelske branchesite, Brandrepublic, registrerer, at en læser kommer fra Danmark og derfor lægger danske bannerannoncer på.

Behavioural Targeting er dog langt mere komplekst, fordi man her vil registrere adfærd, så man ad den vej kan identificere emner, som personen er i markedet for. Men netop det gør, at Bahavioural Targeting spås en meget stærk vækst i de kommende år.

Michael Chabert er VP Nordeuropa i Specific Media, der er salgsnetværk for flere millioner sites på globalt plan, og han henviser til flere amerikanske analyser, der viser, at Behavourial Targeting spås til at vokse fra 525 mio. USD i 2007 til 4,4 mia. USD i 2012.

“I USA var 8 pct. af alle bannerannoncer i 2007 forbundet med en eller anden form for Behavourial Targeting. I 2012 spås det at være 23 pct. Andre analyser viser, at annoncørerne fra 2006 og 2007 har løftet Behavioural Targeting op på en andenplads efter Search i deres vurdering af, hvad der giver det bedste ROI”, siger Michael Chabert og tilføjer:

“Problemet for banner-annoncen er, at den hidtil har været solgt på traditionel vis – d.v.s. man sælger en placering. Search er meget målrettet og har derfor fundet annoncørernes store interesse. Men via Behavioural Targeting får banner-annoncen nyt liv”.

Michael Chabert vurderer, at begrebet lige nu fylder meget lidt på det danske marked, men han er overbevist om, at vi vil komme til at opleve den samme udvikling som i USA.

Den holdning deles på mediabureauerne.

“I stedet for at segmentere på normal vis, får vi mulighed for at segmentere på forbrugeradfærd. Hos os gør vi det allerede lidt, og jeg er overbevist om, at det bliver stort”, siger Lars Bo Jeppesen, der er chef for Aegis Media (Carat) i Danmark.

Hos Group M peger Henrik Abraham på, at Behavioural Targeting tilbyder lige nøjagtig det, som mediabureauer hele tiden arbejder på.

“Vores kerneforretning er at identificere en problemstilling og en målgruppe – og så finde den mest effektive vej til målgruppen. Det handler om målretning af dine budskaber og minimering af spild. Beavioural Targeting giver en øget mulighed for relevans og vil således være interessant”.