Ny kampagne vil disrupte det danske mælkemarked

Anja Christensen
stud.ling.merc

Forsman & Bodenfors står bag ny kampagne, der vil tage kampen op mod den danske mælkeindustri.

Det svenske firma Oatly har i samarbejde med bureauet Forsman & Bodenfors lanceret en kampagne i Danmark, der vil tage kampen op mod den danske mælkeindustri.

Kampagnen, der udrulles på outdoor-medier, løber i to uger og skal skabe opmærksomhed omkring havredrikke som alternativ til mælkeprodukter.


Oatly outdoor-banner foran Industriens Hus ved Rådhuspladsen i København.

Oatlys kreative direktør John Schoolcraft siger til Bureaubiz, at udfordringen har været at få danskere til at forstå, at mælk måske ikke er så godt, som de går og tror:

”Spørgsmålet er hvordan man forklarer til et land som elsker mælk, at mælk slet ikke er så godt for dem som de er blevet fortalt, og at mælke- og kødindustrien rent faktisk er ansvarlig for 14,5 pct. af alle drivhusgasser? Svaret er, at det fortæller man dem ikke,” siger han.

I stedet har Oatly valgt en kampagne, der meget direkte gør opmærksom på sig selv. Teksten lyder: Se her, en plakat midt på gaden, der forsøger at få opmærksomhed fra folk, der måske er interesseret i havredrik.


Oatly outdoor-bannere på dørene i Amagerbro metro, København.

Opgør med mælkeindustrien
Det er ikke kun i Danmark, at Oatly har taget kampen op mod mælkeindustrien. I Sverige har Oatlys kampagner udfordret den svenske mælkeindustri i en sådan grad, at det er endt i søgsmål.

”Vi er blevet sagsøgt af den svenske mælkeindustri for at sige sandheden om mælk, men effekten af søgsmålet endte i massiv støtte til os, og som resultat heraf er rekordmange svenskere gået over til plantebaserede løsninger,” siger John Schoolcraft.

Han erkender, at Oatly ikke er ligeså veletableret på det danske marked og at den danske mælkeindustri udgør en væsentlig faktor, men det skal kampagnen forhåbentlig ændre på.

”Selvfølgelig er vi noget mindre etableret i Danmark og vi er først nu ved at få fuld distribution, og vi er også vel klar over den dominante position som den danske mælkeindustri har på markedet, men det virker til at være det rette tidspunkt til at oplyse danskere om de fantastiske, bæredygtige og sunde alternativer” siger John Schoolcraft.

Med tanke på dyrene
Udover at kampagnen promoverer bæredygtighed, tager den også et standpunkt for dyrevelfærden.

”Havredrikke er nu blevet tilgængelige for folk, og fungerer som et alternativ, der samtidig respekterer dyrene og deres ufrivillige involvering i processen, eftersom at dyrene ikke er i stand til at tilkendegive deres accept”, siger John Schoolcraft.

Han mener også, at når folk først bliver klar over alternativerne vil de også kunne se en fordel og mening i at vælge et bæredygtigt og sundt alternativ til mælkeprodukter, og at skabe opmærksomhed er jo netop kampagnens formål.