Da det svenske firma, Showmybuy forleden fortalte om sin nye sociale shoppingtjeneste, mente flere af Bureaubiz’ læsere, at tjenesten er ulovlig. Så langt – eller rettere; konkret – vil Forbrugerombudsmanden ikke gå, men der kan alligevel være noget om snakken.
Konceptet går ud på, at en bruger på de sociale medier kan poste det, hun har købt i en forretning, mod at få en modydelse fra forretningen i form af f.eks. rabat.
Når brugeren online viser købet, kan vennerne klikke på opslaget og bliver derefter dirigeret hen i webbutikken – og selv købe det, hvis det skulle være.
Showmybuy har et samarbejde med hungry.dk, som fortæller, at op mod 10 pct. af dem, der klikker på et sådan opslag, foretager et køb.
Hos Forbrugerombudsmanden ønsker man ikke at kommentere den konkrete sag, men et koncept som det beskrevne kan falde ind under betegnelsen ’uanmodet elektronisk henvendelse’.
”Selv om henvendelsen ikke kommer fra den erhvervsdrivende selv, er den erhvervsdrivende ansvarlig for, at henvendelsen sker på lovlig vis, hvis den erhvervsdrivende benytter ikke-erhvervsdrivende til at markedsføre sine produkter. Det er fastslået i retspraksis og gengivet i De Nordiske Forbrugerombudsmænds standpunkt til markedsføring via sociale medier”, siger Tina Morell Nielsen, der er chefkonsulent hos Forbrugerombudsmanden.
Dertil kommer spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om skjult reklame, hvis man ikke kan se på opslaget, at den, der poster opslaget, får en modydelse for det.
”En vens anbefaling er langt mere troværdig end en almindelig reklame. Derfor skal man oplyse, hvis en person har fået en fordel for at omtale et produkt. Men der stilles ingen krav til, hvordan man oplyser, at der er tale om reklame”, siger Tina Morell Nielsen.
Mats Bengtsson, der er CEO hos Showmybuy, fortæller, at man har haft et juridisk øje på konceptet før lanceringen:
”Vi har rådført os med vores advokater, inden vi søsatte vores service, og de siger, at Showmybuys service er i overensstemmelse med de love og regler, der gælder i de nordiske lande, så vel som i mange andre lande”.
Han fortæller videre, at på opslaget, står der ‘via Showmybuy’.
Showmybuy sender ikke beskeder direkte til folk. Det er kunderne, der poster et opslag på deres egne vægge på de sociale medier. Den svenske tjeneste samler ikke og bruger ikke data, og derfor går det ikke under en uanmodet elektronisk henvendelse, lyder Mats Bengtssons forklaring.
Helt overordnet mener Showmybuy, at der ikke er tale om reklame, da kunderne blot viser det, de allerede har købt.