Ny undersøgelse: Investér i krisetider

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Læs om, at de firmaer, der klarer sig bedst i krisetider, er de, der investerer. Om modeekspert, der er forarget over reklamecensur. Om en directmail, der inviterer til langdistancereception. Samt om, at dansk modehus åbner saloner i Kina.

Krisetid skal bruges til at foretage nye investeringer og vinde markedsandele.

Det har mangen en bureaumand nok forsøgt at overbevise sin kunde om. Nu får han opbakning fra en ny undersøgelse fra PA Consulting Group.

“Undersøgelsen viser, at de, der klarer sig bedst gennem krisen, er dem, der har udviklet scenarier, information og et ledelsessystem som gør det muligt at reagere hurtigt på krisen inden for uger eller få måneder. De virksomheder, der bruger krisen bedst, er dermed de, der formår at vinde markedsandele og investere sig ud af krisen”, siger Frank Madsen, adm.dir. i PA Consulting Group til Berlingske.

Radiometer er en af de virksomheder, der har benyttet sig af den offensive strategi og det har udmøntet sig i, at man har brugt en milliard kroner på et nyt produkt, samt at man har øget investeringerne i Kina, Mellemøsten og Rusland.

Caspar Rose, der er professor i international økonomi og virksomhedsledelse ved CBS, siger at det kan være smart at investere, mens andre strammer til, men at det kræver mandsmod at gøre tingene anderledes, især i en tid, der er meget usikker (Berlingske Business, p. 3).

Flere internationale reklamer med seksuelle undertoner er i de senere år blevet forbudt. Dansk ekspert er mest forarget over censuren.

Senest var der Marc Jacobs reklame for parfumen Oh! Lola med den 17-årige Dakota Fanning, der blev forbudt i England af de britiske reklamemyndigheder, Advertising Standards Authority .

Der var også Benettons reklame med de kyssende ledere – blandt andet Pave Benedikt XVI og imam Ahmed Mohamed el-Tayeb, der efter meget polemik, blev trukket tilbage.

Tilbage i 2000 blev Yves Saint Laurents reklame med plus-size modellen Sophie Dahl, der poserede nøgen, stoppet efter hård kritik verden over.

Også andre modehuse har eksperimenteret med grænsesøgende reklamer, der går under bæltestedet, men ph.d. og modeforsker ved Danmarks Designskole Erik Hansen-Hansen har svært ved at se det anstødelige i f.eks. den omdiskuterede Marc Jacobs-reklame.

Han betragter tværtimod reklamer med seksuelle undertoner som en naturlig forlængelse af den æstetik, som modefotografiet har benyttet i årevis.

Derimod er modeforskeren forarget over den censur, der finder sted:

“Det er censuren, som falder mig for brystet, for den er lang mere farlig end et stykke nøgen hud. Dét, der virkelig bekymrer mig, er at man med forargelsen som argument forsøger at begrænse modebranchens kreative frihed” (Jyllands-Posten Viva, Søndag, p. 24).

Langdistance reception

Eventbureauet Rodkjær kunne godt invitere til reception, ligesom alle andre gør, når man har lyst til at fejre noget.

Men direktør Michael Rodkjær syntes, at når man er et eventbureau, kan man ligeså godt gøre en event ud af det og derfor fejrer bureauet sit 12 ½ års ‘kobberjubilæum’ med at sende receptionen ud til gæsterne i stedet for at gæsterne kommer til receptionen.

Bureauet har sendt en direct mail ud til 500 gæster i hele verden med en invitation til reception den 1. februar kl. 12.00, som er det tidspunkt, man må åbne pakken.

I pakken er der ilagt alle ingredienser til en reception: en rød løber, en flaske champagne, et glas, en pose peanuts, visitkort samt en velkomsttale.

Rodkjær benytter kobberjubilæet til at afpudse bureauets identitet med en ny hjemmeside, nyt logo, nyt brevpapir og ny indretning af kontoret.

Det kan man se, hvis man benytter sig af instruktionen i receptions-pakken, hvor man bliver bedt om at man går ind på www.rodkjær.dk og sige til lykke samt gå ind og ‘like’ på Facebook.

Hver direct mail har kostet 100 kroner (Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi, p. 8).

Birger Christensen åbner saloner i Kina

Pelshuset Birger Christensen ændrer strategi i Kina. Intentionen var oprindeligt, at få plads i Kinas mest luksuriøse shopping centre og gader. Men det er både dyrt og svært at komme ind de rigtige steder, da de kinesiske ejere foretrækker kendte mærker som Gucci og Louis Vuitton, som kan sikre en indtægt fra starten.

Derfor vil Birger Christensen benytte sig af en anden strategi: de vil åbne såkaldte saloner på billigere adresser.

Den danske modebutik vil dermed forsøge at gøre det til en mere eksklusiv og privat oplevelse at købe pels. I salonen, der minder mere om en dagligstue end om en butik, vil der være masser af god service i eksklusive omgivelser, siger Jens Birger Christensen til Berlingske.

Ideen om at åbne eksklusive saloner er ikke dårlig, hvis man går efter de kvalitetsbevidste kinesere, mener Martin Roll, dansk rådgiver i Asien.

Men han advarer mod at finde en for billig adresse. Samtidig mener han, at der skal laves en del benarbejde for at få det til at blive en succes, fordi Birger Christensen er et fuldstændigt ukendt mærke i Kina (Berlingske Lørdag, p. 10).