Hvis bureauer har den opfattelse, at de bør få betaling for at levere oplæg i en bureau-konkurrence, så har den opfattelse trange kår hos Dong Energy.
Her må bureauerne i den igangværende bureaukonkurrence nemlig ikke bare skyde en hvid pind efter et honorar – de skal faktisk betale for overhovedet at komme i betragtning.
Sagen er, at selskabet har valgt at benytte en privat norsk udbudsportal, Sellihca, til at køre sit udbud gennem, og det betyder, at bureauer skal betale 3900 norske kroner for at få adgang til systemet og dermed søge om prekvalifikation til konkurrencen.
Bliver de ikke udvalgt, så vil det have været penge ud af vinduet – med mindre de, som Dong anfører, kan udnytte, at de får adgang til i et år at deltage i prækvalifikationer blandt cirka 55 forsyningsvirksomheder i Skandinavien.
“Vi er meget opmærksomme på, at bureauerne bruger mange ressourcer på at udarbejde ansøgninger og tilbud i forbindelse med deres deltagelse i udbud. Derfor forsøger vi løbende at nedbringe ressourceindsatsen for ansøgere/tilbudsgivere og samtidig sikre, at vi vælger tilbudsgivere på et transparent og oplyst grundlag,” skriver Senior Press Advisor Morten Kidal, Dong.
Han tilføjer, at “Dong ikke betaler bureauer for deres ressourceforbrug, akkurat som vi ikke betaler andre leverandører, der er interesserede i at tilbyde os en ydelse eller et produkt.”
Dong bruger Sellihca for at leve op til EUs udbuds-direktiv.
Det argument køber adm. dir. Tine Aurvig-Huggenberger, fra Kreativitet & Kommunikation (KreaKom) dog ikke.
”Man kan sagtens leve op til EU-reglerne uden, at det skal koste penge for interesserede bydere. Og hvis Dong mener, at Sellihca gør det mere effektivt for dem at gennemføre udbuddet, så kan de selv betale omkostningerne,” siger Tine Aurvig-Huggenberger og fortsætter:
”Grundlæggende mener jeg, at firmaer bør betale for de oplæg, de får i en konkurrence, og jeg mener, det er klart urimeligt, at der er en pris på at søge om prækvalifikation. Bureauer skal da ikke betale for at få lov til at arbejde for Dong.”
Tine Aurvig-Huggenberger glæder sig dog samtidig over, at hendes arbejde for at skabe en mere hensigtsmæssig adfærd hos de offentlige danske bureaukunder ser ud til at bære frugt.
”Vi har en god dialog med de offentlige myndigheder, og det er mit indtryk, at der sker forbedringer i de udbud, der kommer fra det offentlige. Vi får også flere henvendelser fra private virksomheder om de standarder, som vi har lavet sammen med Dansk Erhverv,” siger Tine Aurvig-Huggenberger.