Nye medier ændrer forbrugeradfærden

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Læs om amerikansk professor, der mener, at de nye medier skaber det han kalder ”design-økonomi.” Om hotelbranchen, der går eventsbureauer i bedene. Samt om bestyrelsesmedlem i We Love People, der er på vej i Folketinget.

De nye medier – internet, e-mail, Facebook og smartphones – er ved at forandre noget fundamentalt i forbrugernes adfærd.

Det mener professor Roderick P. Hart fra University of Texas, der for nylig holdt et indlæg på en konference i København om “de nye medier og det nye folk”.

De nye medier er i gang med at skabe det, den amerikanske professor kalder design-økonomi.

Konkurrenceparameteret bliver i stigende grad, at produkter passer præcist til den enkelte forbruger, fordi forbrugeren selv vil være med til at bestemme, hvordan produktet ser ud – noget der først for alvor er blevet muligt med de nye mediers interaktion med brugeren.

Det er endnu ikke alle virksomheder, der har forstået det, mener professor Hart:

“Virksomheder er i stigende grad nødt til at forstå, at individuelle forbrugere vil have personlige produkter. Og dét er en forandret verden, for virksomheder er normalt fokuseret på at producere et stort antal produkter til et stort, stort antal kunder. Den nye verdens forbrugere kræver i stigende grad, at produkterne er online, produceres in real time og er designet kun til dem. Det er det, Design Economy går ud på. Virksomheder er nødt til at være i stand til at levere den slags differentiering”.

Også selvom professoren erkender, at der endnu ikke findes valide tal eller statistikker, der dokumenterer hvilken form for interaktion med kunderne, der rent faktisk kan aflæses på bundlinjen.

En af de virksomheder, der er i gang, men stadig ikke tjener penge på det, er Lego.

Allerede i 2005 lancerede Lego “Design by me”, hvor kunderne kan bygge deres egne lego-modeller i et computerprogram og købe modellen, hvis de har lyst.

Næste skridt bliver “Lego Cuusoo”. Her kan kunderne ligeledes skabe deres egne modeller, men andre kunder kan også stemme på de produkter, de bedst kan lide, og de produkter, der får tilstrækkeligt med stemmer, sættes i produktion.

Ifølge Andrew Arnold, der er PR and Communcations Manager i Lego, er det dog ikke noget, Lego tjener på, men værdien ligger i at få god kontakt med deres “community” (Berlingske Business, p. 10).

Skarp priskonkurrence får hoteller til at tilbyde events

Stor konkurrence på hotelmarkedet betyder, at hotellerne er begyndt at differentiere sig blandt andet ved at tilbyde events som en del af konferenceudbuddet.

Hotellerne vil nemlig gerne give deltagerne en unik oplevelse og få dem til at huske både konferencen og konferencestedet.

Det kan være en god ide for hotellerne at tilbyde events, mener flere aktører i mødebranchen. Men det skal have relevans for mødet, ellers er det spild af deltagernes sparsomme tid, lyder det fra bla. Lars Blicher-Hansen, der er selvstændig møderådgiver.

Christian Guldager er direktør i Kursuslex, der blandt andet står bag Mødedagen og Eventdagen, og han synes det er godt, at flere hoteller har fået øjnene op for potentialet i at tilbyde hele pakken, og han er enig i at aktiviteten skal understøtte budskabet.

Christian Guldager mener dog ikke, at de aktiviteter, som hotellerne tilbyder, går under begrebet events:

“Ingen har patent på begrebet, men i mine øjne er events oplevelsesbaseret kommunikation. Det er det ikke at holde en firmafest med James Bond-tema. Det er rigtigt, at hoteller og kursuscentre f.eks. kan bruge nogle lokale seværdigheder til at lave aktiviteter. Men det er sjældent, at hoteller seriøst kan lave den slags, som jeg kalder events”, siger han og tilføjer, at events skal planlægges af folk, der har forstand på kommunikation og, at det kræver en kreativ hjerne at få et budskab kommunikeret via oplevelser.

Lars Ramme Nielsen, der til dagligt er marketingchef i Wonderful Copenhagen og også er formand for brancheforeningen Meeting Professionals International Denmark, ser det som en positiv udvikling, at hotellerne forsøger at putte større værdi i mødepakken.

Tidligere var det eventbureauernes opgave. Nu gør hotellerne det altså i stigende grad selv eller i samarbejdet med et bureau, forklarer Lars Ramme Nielsen (Børsen Vækstdanmark, p. 6).

Branchefolk i medierne

Uffe Elbæk, stifter af kaos-pilot-uddannelsen og bestyrelsesmedlem i reklamebureauet We Love People, kommer måske i Folketinget.

Han stiller op for De Radikale og de står til at fordoble deres mandattal til 18 ifølge de nuværende meningsmålinger (Børsen, p. 8).