Hvad kunderne savner af store marketingbudgetter, har de måske i gode ideer. Derfor vil det nystartede bureau Spektr hjælpe disse kunder videre – mod at blive medejere af kundens forretning. Og disse kunder kan f.eks. være musikere eller virksomheder, der er omtrent lige så nye på banen som Spektr selv.
“Ofte står iværksættere med en god idé, men mangler de rette redskaber til at komme ud over rampen med deres produkt. Mange ville have glæde af at tænke markedsføringen ind i produktudviklingen fra et tidligt tidspunkt, men de færreste har råd til at have et reklamebureau med under hele processen,” siger iværksætteren bag Spektr, Martin Thim.
Alle brancher kan som udgangspunkt bruge modellen, hvor Spekr mixer kundens idé med en marketingstrategi, men Martin Thim peger på musikbranchen som et oplagt eksempel.
“De seneste år har vendt op og ned på musikbranchen. At kunne downloade musik fra nettet har udfordret pladeselskaberne og givet nye rammer for, hvordan man kan komme ud med sin musik. Gennem partnerskaber med kunstnerne kan vi gå ind og sørge for alt fra markedsføring til distribution og booking. Det gør pladeselskabet overflødigt – og kunstnerne beholder de rettigheder, som de ellers ofte ville være tvunget til at overdrage,” siger Martin Thim, der selv har en baggrund i musikbranchen.
På musiksiden vil I overdrage kunsterne de rettigheder, de ellers normalt afgiver. Og på den klassiske kundeside ønsker I rettigheder, som kunderne sjældent deler …
“Korrekt. Vi vender den klassiske tankegang lidt om,” siger Martin Thim.
Men nu er kunstnere sjældent noget, man forbinder med cash cows. Samtidig skal jeres markedsføring hjælpe iværksættere, der jo heller ikke ligefrem rutter med pengene … er I et bureau for de uformående?
“Hmmm – nej, vi er et bureau for de åbne. De relativt nystartede virksomheder er stadig åbne over for at dele deres ideer og produkter med sådan nogle som os. Mens de etablerede bureauer går efter de etablerede kunder, der typisk ikke er så villige til at åbne alle dørene. Samtidig er musikerne også blevet mere åbne – og her tænker jeg på de kommercielle muligheder og på at søge andre veje end f.eks. pladesalg. Og når Tuborg og Coca-Colas samarbejde med Søs Bjerre og Thomas Troelsen bliver udråbt som det helt nye og kreative, så siger det mig, at der er stadig er muligheder derude,” siger Martin Thim.
Er det da forkert, hvad Søs Bjerre og Thomas Troelsen gør?
“Overhovedet ikke, men det virker bare ikke så opfindsomt fra kundernes side,” siger Martin Thim.
I investerer tid og idéer i kunden, der får en marketingindsats uden at løbe en stor økonomisk risiko. Men løber I ikke selv en risiko med jeres investeringer?
“Jo, det gør vi. Og vi må også risikovurdere kunder og ikke kaste os over hvad-som-helst. Vi skal vurdere med hjertet og fornuften, hvor vi vil lægge vores energi. Men vi vil uden tvivl komme til at brænde fingrene. Naturvenlighosting er en case, vi skabte, og som inspirerede os til Spektr. Men den er også et eksempel på, hvad der kan gå galt, for krisen gav investorerne kolde fødder, og nu kører det videre på lavere blus. Vi har prøvet tingene på egen krop og ved, at selv om man næsten er i mål, så kan tingene spille én et puds. Så vi må tage vores forhåndsregler,” siger Martin Thim.
I kalder jer ‘bureau’ – men hvad skal jeg sætte foran: Reklamebureau, kommunikationsbureau, bookingbureau …
“Det har vi også selv tænkt over – for der er mange muligheder, og vi vil egentlig ikke udelukke nogen på forhånd, og det afhænger af kunden og opgavens type,” siger Martin Thim.