Nyt mediabureau flyttede ind på Christiansborg

Peter Engholm
25@mail.dk

Den tidligere Maxus-direktør, Niels Viby, har stiftet mediabureauet Off-Road, hvor en del af drivet er frustrationer over internationale kæder.

“Jeg har to ting, jeg skal i gang med nu: At få fasttømret samarbejdsaftaler samt noget så klassisk som new bizz.”

Niels Viby sagde sidst i 2010 farvel til mediabureauet Maxus i Danmark, som han havde banket op fra bunden, og i sommer slog han så døren op for sit eget mediabureau, Off-Road, som fik en så flyvende – og lodret – start, at han først nu skal til at tage fat på en mere rolig begyndelse.

“Jeg fik – meget hurtigt – Liberal Alliance som kunde, og det var som at blive kastet ud fra helikopteren og så løbe ind i junglen. Tirsdag blev jeg briefet, fredag gik vi live med kampagnen, og ugen efter blev valget udskrevet. Jeg flyttede virksomheden ind på Christiansborg imellem politikere, sekretariat, pressefolk og var inde i hjertekulen med hensyn til arbejdet med markedsføring på tværs af kanaler,” siger Niels Viby.

Liberal Alliance var afsender for valgkampens største radiokampagne, printannoncer med nyt indhold hver gang, og en dynamisk højaktuel online-del, hvor budskabet i banneret kommenterede indholdet i artiklen nedenunder

“Liberal Alliance passer til mig som fagmenneske og Off-Road som bureau: En organisation, der ikke er fastlåst, som har et entreprenøragtigt drive, og som jeg kan være med til at arbejde op fra nr. 2, 3 eller 4,” siger Niels Viby.

Entreprenør-ånden var også det, der drev Niels Viby og Maxus, da han i 2006 fik ansvaret for opbygge Maxus-brandet i Danmark.

“Der var en fandenivoldskhed og en følelse af, at nu skulle vi vise de store. På få år blev Maxus et etableret brand i mediabureauverdenen, men med 15-18 medarbejdere på lønningslisten var det ikke længere muligt at flyve under WPP-radaren. Jeg talte sammen, at jeg til sidst brugte 25-30 pct. af min tid på koncernrelaterede projekter, møder og arrangementer, hvor vi afstemte strategi, konkurrencesituation og brancheløsninger. Det gik op i indtjeningsmodeller og excel-ark, og det var så begrænsende, at vi til sidst blev enige om at være uenige,” siger Niels Viby.

Med sig fra Maxus tog han drivet og brand-udviklingen, samt en trang til at gøre tingene anderledes end gængs mediabureau-stil i Danmark.

“Der er relativt få mediabureauer i Danmark sammenlignet med andre lande, og de 10-15 mediabureau-brands herhjemme hører næsten alle under én af i alt 4 globale koncerner. Der er restriktive og faste krav til lokal vækst, typisk en organisk én – og udvikling via opkøb eller nye afdelinger, f.eks. kreativ eller event, er svært at gennemføre. Samtidig øger koncentrationen risikoen for kannibalisering, så man kan være nervøs for at stjæle kunder fra sine koncern-kolleger,” siger Niels Viby.

Hans frustration over kæde-måden at drive et mediabureau søger han med Off-Road at vende til noget konstruktivt – og til at differentiere sig ud fra, selv om det på visse punkter kan være svært.

“Deres akilleshæl er min forretningsmodel. Off-Road kan tilbyde fleksibilitet, tilpasningsevne og en personlig rådgivning, der ikke tager udgangspunkt i en bestemt indtjeningsmodel. Og det mener jeg er forskellen, for når det er sagt, så er der på flere plan ikke den store forskel  mellem mediabureauerne: Det er fra samme skuffedarium, at vi henter de samme værktøjer og omtrent samme model – som ganske vist hedder noget forskelligt alt efter bureau. Vi starter med analysen og slutter med ROI og evaluering, men alt ind i mellem er det samme. Det er ikke nyt for annoncørerne, som derfor tillæger f.eks. den personlige rådgivning større betydning,” siger Niels Viby.

Off-Road har foreløbig tre medarbejdere og holder til i Aldersrogade på Østerbro, blot 100 m fra de lokaler, hvor Niels Viby i sin tid slog sig ned med Maxus.