Oktobers bedste viralfilm: En sikker vinder og en sær nr. 5

Peter Engholm
25@mail.dk

Øl er atter ude af Top5 og afløses på toppen af en modig kunde – i bogstaveligste forstand. En frustrerende film med ”ringe storytelling” afrunder listen over sidste måneds bedste viral.

Goviral laver hver måned en liste over nettets bedste film – for bl.a. at fremhæve kreativiteten og historiefortællingen.

Man tager først alle de mest sete, delte og buzz’ede film, og så vurderes bunken efter seks subjektive kriterier.

Denne måneds suveræne nr. 1 kommer – for enhver, der var i nærheden af et elektronisk medie i dagene omkring den 14. oktober – ikke som nogen overraskelse.

Et dødsforagtende, multi-verdensrekordsættende spring fra 39 kilometers højde gik – pudsigt nok – ikke upåagtet hen.

Og resten af placeringerne er i mere end én forstand mere jordnære, selv om nr. 2 på listen pirker til vores højdeskræk.

Gode filmen hele vejen rundt – og dog: Nr. 5 på listen – Chanel No. 5 – er efter Govirals mening ret beset ikke særlig god. Men buzz – inkl. undren og frustrationer – og visninger bringer den ind på listen.

1. Mission to the edge of Space by Red Bull

Hvad har de største og mest succesfulde reklamekampagner tilfælles? Et modigt brand.
Modig er netop, hvad Red Bull og Felix Baumgartner var i oktober måned, hvilket kvitteres med en suveræn førsteplads på denne månedsTop5.
Med over 50 millioner views på bare 4 dage, fordelt på et utal af sammenklippede videoversioner, skriver Red Bull sig ind i den virale verdenshistorie for brands, kun overgået af Invisible Children’s omdiskuterede Kony 2012 film fra marts måned i år. Det føles næsten overflødigt at uddybe videoens succes, der rummer alt fra øjeblikkelig tiltrækningskraft til enorm shareability, som følge af den høje nyhedsværdi og risiko forbundet med stuntet.
Red Bull siges at have investeret omkring 30 mio. dollars samt fem års forberedelse i projektet, der til gengæld har tilført den østrigske energidrikgigant en eksponering i Super Bowl-sponsorat størrelsen.

  • Score: 9.5
  • Designed by Red Bull,

2. So Real it’s Scary by LG

Practical jokes og stunts synes at dominere den virale scene for tiden. Og LG slipper godt af sted med videoen So real it’s scary.
I videoen følges to fyres forberedelse af et stunt, hvor gulvet i en elevator udskiftes med LG skærme og indstilles til at ”forsvinde” under fødderne på dem, der stiger ind.
De udsatte reagerer efter hensigten og springer for livet, endda så meget efter hensigten, at der er blevet sået tvivl om, hvorvidt de i virkeligheden er skuespillere hyret til formålet.
Kunstigt set-up eller ej: Videoen indeholder mange af de elementer, der skal til for at skabe en succes. Læg dertil, at LG har en sjælden og beundringsværdi evne til at inddrage produktet som en central og naturlig del af selve stuntet, hvilket også ses i LG’s Smart thief caught on camera reklame fra 2011.
Sidst, men ikke mindst forstår LG at timing er altafgørende og benyttede elegant titelordvalget ”Scary” i tiden op til Halloween.

  • Score: 9,1
  • Designed by SuperHeroes, Amsterdam,

3. Unlock the 007 in you by Coke Zero

Et andet brand, der har erkendt vigtigheden af timing og brugen af relevante memes i virale kampagner er Coke Zero.
Som hyldest til den nye James Bond film har Coke Zero skabt en udfordring i ren 007-stil. På en togstation er en særlig sodavandsautomat opstillet med det formål at kvittere tilfældige Coke Zero købere med muligheden for at vinde eksklusive billetter til Bond filmen. Alt de skal gøre, er at nå til platform 6 på under 70 sekunder. Undervejs er de mest absurde og morsomme forhindringer opstillet i form af en ældre dame med et hav af hunde i snor, en væltet appelsinbod og en kvinde, der påstår at kende den pågældende.
Videoen af det veludførte stunt i bedste experience marketing-stil scorer især højt på produktionsdelen. At transformere de få udsatte personers oplevelser på en togstation til en online video, set af mere end 7 millioner, er en opgave, Coke Zero mestrer til præcision.

  • Score: 9.0
  • Directed by Duval Guillaume Modem,

4. An unexpected briefing by Air New Zealand

Som optakt til den kommende Hobbit-film har Air New Zealand skabt en højest usædvanlig in-flight video med nogle letgenkendelige passagerer.
Videoen er en smule atypisk på Top 5-listen, da den ikke alene er en reklame, men sikkerhedsinstruktioner til flyrejsen.
At videoen alligevel har sneget sig ind på en fjerdeplads, skyldes dens store virale potentiale med godt tre millioner views på bare få dage. I et reklameperspektiv er videoen for lang, men scorer højt på produktionskvalitet og evnen til at forarge og underholde trods det relativt tørre budskab.
Ydermere har Air New Zealand søgt at tilføre dybde og interaktion til kampagnen ved at udlodde præmier til de ekstra opmærksomme seere på en tilhørende kampagneside.
Air New Zealand er tidligere blevet rost for at være fremme i skoene på sociale medier – og nu altså også inden for produktionen af yderst underholdende sikkerhedsinstruktioner.

  • Score: 8.5
  • Designed by WETA Workshop,

5. Wherever I go by Chanel No 5 (part two)

Chanel har formået at lave en helt og aldeles mærkelig kampagne – igen.
Der var store forventninger, da Channel annoncerede at den dobbeltnominerede Sexiest Man Alive, Brad Pitt, afløste bl.a. Nicole Kidman og Andrey Tautou som frontfigurer for parfumeklassikeren Chanel No 5.
Resultatet There you are skabte imidlertid frustration blandt de mange, der ikke forstod, hvad den melankolske og dystre Brad havde med Chanel No 5 at gøre.
Nu er Chanel så ude med opfølgeren Wherever you go, der imidlertid virker lige så akavet. Videoens ringe storytelling trækker den overordnede vurdering ned.
Alligevel har Chanel kampagnen formået at skabe debat og flere komiske efterligninger på YouTube har gjort den til lidt af et fænomen. Gad vide, om det hele tiden har været Chanels bagtanke

  • Score: 6,0
  • Directed by Joe Wright

Kriterier for scoren

Govirals bedømmelse baseres på et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz, bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter.

  • Øjeblikkelig tiltrækningskraft

    Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid!
  • Publikums fastholdelse

    Besidder videoen dét ekstra der skal til for at fastholde og imponere et online publikum i dag. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.
  • Storytelling

    Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre indenfor dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.
  • Share ability

    Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.
  • Produktion

    Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling?
  • Samlet kampagne

    Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil?