Tallene flyver jævnligt hurtigt – og det er ikke kun tallystne journalister, der bruger dem til at måle succes eller fiasko. Også marketing- og bureaufolk falder jævnligt for fristelsen til at gøre tallene lig med succes.
Det handler om online-verdenens målepunkter, og her er de mest populære YouTube visninger og Facebook-likes.
Men kan man overhovedet bruge de tal til noget. Måske nok – men ikke til at afgøre, om noget er en succes eller fiasko.
For ikke så lang tid siden omtalte vi f.eks. her en af True Award vinderne – den fra Rådet for Sikker Trafik, der vandt som bedste onlinefilm. En glimrende film, men når man slog den op på YouTube, havde den skuffende få visninger, og så var det jo fristende at udpege den som et flop.
Men det eneste, man kan bruge YouTube tal til, er at vurdere om en film har et viralt potentiale.
“Online-visninger kan opnås mange steder. Hvis en kunde bestiller 10 mio. visninger hos os, så kan vi levere dem via vores 36.000 tilknyttede sites. Det er vores platform, visningerne vil foregå på, og filmen behøver ikke engang optræde på YouTube,” siger Claus Moseholm, der er medstifter af GoViral.
Han fortsætter:
“YouTube er bl.a. et community – en delingsplatform – så har en film et viralt potentiale, så vil det også vise sig på YouTube. Det er bare ikke ret mange film, der har det, men det betyder ikke, at de mislykkes. Online er bare en anden distributionsform end tv, og den kan have den fordel, at man får en anden opmærksomhed ud af, at folk sidder ved computeren og klikker på en film for at se den.”
Claus Moseholm peger endvidere på, at de virkemidler, der kan give viralt potentiale, ikke altid stemmer overens med det, der skal kommunikeres.
“Man skal huske, at det er reklame, der har en funktion. Det er super, når det lykkes at skabe en film, der kommunikerer det rigtige, og som forbrugerne synes så godt om, at de vil dele den. Men det er ret sjældent,” siger Claus Moseholm.
Konkrete eksempler på virale succeser, der også kommunikerer brandet, er Carlsbergs belgiske rocker-film, som har rundet 9 mio. visninger. Og så forårets amerikanske VW-film med en mini Darth Vader, der er tæt på 50 mio. visninger.
Den slags tal er sjældne – men spørgsmålet er, om man overhovedet kan kvantificere succes på de sociale medier. For hvad er det egentlig, man skal bruge eksponeringerne til?
Der er da også begyndt at komme flere advarsler om, at fokus på de sociale medier kan blive overdrevent i markedsføringen – tv er f.eks. fortsat yderst leveringsdygtig i eksponeringer.
Man kan også anskue sociale medier som en kanal til dialog med kunderne – men så skal man jo have en plan for, hvad man vil med den dialog og hvordan den skal håndteres.
Det kan synes banalt – men drukner visdommen i tal? Vi vil i den kommende tid tage konkrete cases op under overskriften “Succes eller fiasko”. Svaret på spørgsmålet må andre om. Vi vil bare gerne stille spørgsmålet.