Du kan muligvis godt indgå et væddemål med Operate om, hvorvidt kampagnen ”Spil spillet – Stop matchfixing” bliver en succes eller ej – det er i al fald ikke ulovligt, men det er det, hvis du eksempelvis forsætligt manipulerer resultatet af en idrætskonkurrence eller forsætligt underpræstere eller misbruger intern viden.
Danmarks Idrætsforbund (DIF) vedtog i maj regler om matchfixing og ”tilsvarende uetisk afdærd”, og disse regler har forbundet hyret Operate til at bistå med at kommunikere i en kampagne, der skal bredt ud – og samtidig stikke dybt.
”DIF er ikke mindst sat i verden for at sikre idrætten og spillet fair play og for at beskytte med det uvæsen, som matchfixing er. Vi har 1,9 mio. medlemmer fordelt på 9.300 klubber, så det er holdninger og adfærd, der skal ud mange steder og hos mange mennesker – især de 18-40 årige, som er den primære målgruppe,” siger Casper Hollerup, kommunikationskonsulent og OL-pressechef.
Han tilføjer:
”I kampagnens titel, Spil spillet – Stop matchfixing, ligger en dobbelt betydning: At der er regler for spillet på banen, og der er en quiz, der appellerer til din sportsviden og dit konkurrence-gen. Quizzens greb er at gøre dig bevidst om, hvorfor matchfixing, spil på egne kampe og lignende er forbudt, og – når du spiller spillet – at dele din oplevelse og din score med andre.”
Kampagnen har to ben; et digitalt og et analogt – en online-quizz samt foldere og plakater.
”Vi sigtede fra starten mod en viral effekt – uden løftet pegefinger – og drøftede ideen med Operate om en eventuel film. Vi konkluderede, at der umiddelbart kan være mere dialog og involvering i en quiz end en film,” siger Casper Hollerup.
Men hvor involverende er så foldere og plakater sendt ud til klubberne?
”Det er en anden målgruppe. Folderne og plakaterne går typisk ud til klubbens formand og andre nøglepersoner, der er kulturbærere i klubberne. Folderne giver et koncentreret overblik over reglerne mod aftalt spil,” siger Casper Hollerup.
Kampagnen, der har Danske Spil som partner, har et samlet budget på 600.000 kr., og det involverende aspekt gælder ikke kun de enkelte quiz-spillere, men også sportskommentarerer og andre eksperter.
“Vi søger ambassadører blandt eksperter, og derfor inviterer vi dem – via vores netværk i DIF – til at co-kreere spørgsmålene i quizzen, så der hele tiden kommer nye spørgsmål,” siger Casper Hollerup.
Quizzen kan spilles her – og denne artikels forfatter er i skrivende stund nr. 10 på ranglisten.