Når detailvirksomheder som Coop, Dansk Supermarked eller en modevirksomhed skal udvikle den digitale forretning, skal de måske overveje, hvordan de skal sælge deres varer eller om de overhovedet skal sælge dem.
For måske skal de hellere leje deres produkter ud eller indføre abonnementsordninger eller noget helt tredje.
I hvert fald er der flere og flere forskellige forretningsmodeller, man kan benytte sig af online og der vil stadig komme nye til.
Det fortalte Stefan Jung om på et lille lukket seminar for ledende topfolk inden for internethandel inviteret af QuantAds, som er et software- og konsulenthus inden for online salg.
Stefan Jung er CEO for Rocket Internet South East Asia, der kopierer succesfulde koncepter og implementerer i mange lande på meget kort tid.
Eksempler er kopier af amerikanske internetvirksomheder som Amazon, Groupon, Zappos og Pinterest, som Rocket Internet har døbt Lazada, MyCityDeal, Zalando og Pinspire.
Ifølge den tyske iværksætter, der er bosat i Indonesien, er der altså flere forskellige måder at overveje, hvordan man får succes på online markedet.
Og at man som detailvirksomhed skal i gang med online salg, kan der ifølge Stefan Jung overhovedet ikke være tvivl om:
”For 10 år siden stillede man spørgsmålet: Vil forbrugerne købe varer online? Om 10 år vil man spørge: Vil forbrugere overhovedet købe varer offline?”.
De forretningsmodeller, der allerede er set, er f.eks. flash sales, som går ud på online at sælge overskud af varer med store rabatter og f.eks. at sætte dem til salg på et bestemt tidspunkt, inspireret af de fysiske butikkers udsalg.
En anden model er abonnementssalg, som efterhånden også er en gængs måde at sælge produkter på, især i USA, hvor der sælges f.eks. kosmetik, vin og legetøj i abonnement.
En tredje forretningsmodel, som er i vækst, er at dele forbrugsgoder.
Som eksempel nævner Stefan Jung Airbnb, hvor man kan leje sig ind hos private, eller hvad med at leje bryllupskjolen, som alligevel kun bruges én gang?
En fortaler for deleøkonomien, Jeremiah Owyang, der er partner i analysehuset Altimeter Group, siger i dag i Berlingske, at deleøkonomien er internettets tredje fase efter at folk har lært at dele oplysninger og siden at dele alt muligt andet på sociale medier.
Andre modeller er online only eller online first brands.
Som eksempel på online only, nævner Stefan Jung den amerikanske virksomhed, Warby Parker, der tilbyder billige kvalitetssolbriller. De har ikke en fysisk butik, og kan dermed bruge flere penge på marketing og på at skabe et brand. Og de er i øvrigt på vej ind på nye markeder som sko, tasker, kontorstole etc.
Søgning efter produkter vil blive anderledes
Det er ikke kun nye forretningsmodeller, der vil skyde op. Også forbrugernes søgning efter produkter, vil ændre sig, efter at vi i femten år stort set kun har brugt Google og Yahoo, mener tyskeren.
Fremover vil vi f.eks. bruge visuel genkendelse. Stefan Jung fortalte, at der allerede findes en teknologi, der gør, at når man tager et billede af en kjole, kan man se, hvor man kan købe kjolen. Samtidig kan man se, hvor man kan finde tilsvarende kjoler, der f.eks. er meget billigere.
Det gør søgning efter produkter stadig nemmere i online verden end i offline verden.