Op til næste Apple-præsentation: Her er 3 mulige effekter og 1 godt råd

Peter Engholm
25@mail.dk

Med forventeligt iPhone 6 og ”iWatch” på vej snurrer rygtemøllens vinger på højtryk. Det giver på forhånd stof til eftertanke – leveret af flere branchemedier.

Apple har som altid husket at invitere hypen som den første, når der skal lanceres nye produkter.

Derfor er der en nærmest epidemisk rygtestrøm op til den kommende præsentation af iPhone og dét, der populært kaldes iWatch.

Og særligt sidstnævnte enhed tiltrækker sig opmærksomhed – også fra branchemedier. Det gælder bl.a. Campaign, der har fået COO Justin Billingsley fra Saatchi & Saatchi EMEA til at se på, hvad iWatch kan få af betydning for brands:

1. Penge. Apple har 800 mio. aktive iTunes-konti med kreditkort hæftet på de fleste af dem. Der kan i forvejen købes indhold med et fingeraftryk, og med de kommende produkter for NFC-chip (Near Field Communication) kan endnu flere mobile køb føjes til. Snakken om en Apple-bank klinger ikke længere sci-fi agtigt.

2. Helbred. Mængden af data om vores krop, helbred og adfærd vil stige dramatisk. Populære Nike FuelBand var mest af alt et accelerometer, mens iWatch lægger mere til: Hjerteslag, kropstemperatur samt – indikeret via nylige Apple-opkøb – mere sofistikerede oplysninger som f.eks. blodsukker. Mål dit kalorieindtag og -forbrug og få overblik over dit velbefindende … og få måske rabat hos dit forsikringsselskab, hvis du lader det få adgang til dine data. Sundhedsforskringer bliver ikke det samme igen.

3. Sikkerhed og context. Sensorer i iWatch vil fortælle, om enheden sidder på håndledet af ejeren, og det kan eliminere behovet for fingeraftrykket og sikkerhedsforanstaltninger. Disse applikationer kan også erstatte andre ’nøglesituationer’, f.eks. hoveddør og bil. Og når teknikken også ved, hvordan du har det, kan den stille dig forslag vedrørende din adfærd og dit forbrug.

Og hvad betyder det for ens brand?

Tillid. At brands i stigende grad skal gøre sig fortjent til de i stigende grad personlige oplysninger.

Impulskøb. Får en helt ny betydning, når man ikke alene ved, hvem man sælger til – men også hvornår, hvor og hvordan … og hvordan forbrugerne har det, når det sker.

Køb kontra forbrug. Det handler ikke længere om at sælge varen, men om at sikre, at produktet i forbrugsøjebikket er en vinder. Hvis et brand kender data i og omkring forbrugeren og købet, så kan forbrugsøjeblikkket og –oplevelsen forstærkes, mener Justin Billingsley … der i øvrigt ikke tror, at Apple-produktet vil blive kaldt iWatch, men snarere iBand. Fordi Apple ikke sigter mod de armbåndsure, som stadig færre går med. Med båndet sigter Apple i stedet mod din pung, nøglebundt, bank og forsikring.

Hypen får også en anden dimension hos AdAge, hvor James McQuivey – VP hos Forrester Research – opfordrer brand-marketers til ikke at hoppe med på den første, den bedste dingenot – især fordi disse devices har det med at stige og falde voldsomt i popularitet. Med det skrinlagte NikeFuelband som seneste eksempel.

McQuivey opfordrer brand markeeters til at se disse devices som et sports-VM: Stor medie opmærksomhed som optakt, enormt engagement på de sociale medier ved åbningskampen og i tiden umiddelbart efter – hvorefter det bliver til (forhåbentligt) gode minder.

Det kalder på branded accessories, apps, Facebook-spil – for at indfange lidt af den opmærksomhed, som den nye ting får.