Opskrift på succes: Kreative brødre tog deres egen medicin

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Tænk de kreative ideer helt ind i produktionen og produktudviklingen – og find en dygtig illustrator. Således kan du skabe et brand. Her er historien om Hansens Flødeis.

Brødrene Anders og Rasmus Eibye har dybest set is i blodet. Deres oldefar, farfar, morfar og far var alle isfabrikanter, og på dén led er det ikke så mærkeligt, at også de nu driver en isproduktion.

Men deres forældre var mere moderne. Brødrene kunne selv vælge, hvad de ville lave, og det blev i stedet til reklame- og design-branchen. Et svinkeærinde fra den afstukne vej måske – men ikke en omvej, for lige netop sammenblandingen af kreative kompetencer og isen i blodet er grundlaget for Hansens Flødeis. En lille spiller på markedet – men dog en landsdækkende en af slagsen. Hansens er ude i dagligvarehandlen samt et bredt udvalg af udsalgs-steder. Der er 13 faste medarbejdere og nogle flere om sommeren.

Den nyere historie starter med, at deres far i 1997 solgte Frederiksborg Is til Nestlé. Efter fem år vil han godt sætte gang i noget nyt igen.

“Han duede ikke til ikke at have noget at lave, så han ville have en isfabrik, der kun var aktiv i sommerhalvåret, og bad os om at hjælpe,” siger Anders Eibye og fortsætter:

“Jeg er selv uddannet grafisk designer og har bl.a. arbejdet med interaktions-design. Rasmus var startet som reklamefotograf, men havde kørt eget kommunikationsbureau med både strategiske og kreative kunder. For os var det en sandkasse, hvor man kunne få lov til at prøve alle sine ideer af.”

Alle kreative burde opleve at skabe deres egen virksomhed

I første omgang foregik det ved siden af deres normale virke, men efterhånden formede ideen om at blive isfabrikanter sig.

“Jeg tror alle, der har arbejdet på et bureau, kender følelsen af at sidde med en masse ideer i forhold til de kunder, de arbejder for – og brænde inde med dem. Hertil kommer så alle frustrationerne over de mange kompromisser, de fleste løsninger ender med. Vi har fået mulighed for at styre hele processen og realisere ideerne sådan, som vi synes det skal gøres. Det er utroligt sjovt, og alle kreative burde have lov til at opleve at skabe deres egen virksomhed,” siger Anders Eibye.

Selv om de begge har reklame- og design-baggrund, så arbejder de ikke med bureau eller klassisk markedsføring. Deres tilgang bygger på to ben: Den integrerede proces omkring produktion, produktudvikling og konceptudvikling. Samt et markant illustrations-univers tegnet af Mads Berg.

“Mads er nærmest en del af familien, og hans illustrationer spiller en stor rolle i vores markedsføring. Vi søger at fortælle historier gennem plakater og postkort. Der bliver lavet en eller to nye hvert år, og plakaterne kommer ud via vores forhandlere og kan desuden købes, mens postkortene kan samles op hos f.eks. udsalgs-steder,” siger Anders Eibye.


Se flere under artiklen

Som et eksempel på den integrerede proces nævner han deres Solstang.

“Udgangspunktet er en erkendelse af et behov på markedet for at komme med en mere børnevenlig is. Vi ville lave en, der rummede barndomsminder og byggede på den klassiske model med vaniljeis med saft som overtræk. På det grundlag arbejder vi på en og samme tid med udviklingen af selve produktet samt konceptet omkring det – herunder design af emballagen,” siger Anders Eibye.

Men hvorfor navnet Hansens Flødeis?, er der måske en, der tænker – når de nu hedder Eibye.

Det er faktisk et familienavn. Deres oldefar drev sin virksomhed under navnet H. Hansen, men på et tidspunkt blev navnet fundet for mainstream og røg ud af familien.

“Vi har lagt vægt på at tage historien med i opbygningen af virksomheden. Ikke for nostalgiens skyld – men vi synes, det er vigtigt, at vi bygger på en historie – og den skal så kombineres med vores mere moderne måde at gøre tingene på,” siger Anders Eibye og fortsætter:

“Det indebærer et stærkt fokus på både økologi og energivenlighed. F.eks. anvender vi vindenergi, og vi var de første til at købe grøn biogas. Vi går meget op i indkøb af råvarer. F.eks. køber vi mælk direkte fra landbrug og køber vanilje og andre ting hos lokale landbrug og producenter i Afrika, hvor vi kan være med til at udvikle leverancerne – og producenterne. Vores ambition er ikke at bygge en stor virksomhed – det handler om at gøre det på vores måde, så vi bliver ved med at synes, det er sjovt.”

Håndpakkede produkter

Et andet eksempel er, at en række af produkter pakkes manuelt.

“Det går selvfølgelig ikke, hvis den is, der er håndpakket, er et rent industriel produkt. Helheden skal være i orden – men er den det, så er der masser af kommunikation i at gøre det på den måde,” siger Anders Eibye.

Han og hans bror har desuden fravalgt at arbejde med analyser og fokusgrupper.

“Vi gør det, som vi tror på. Selvfølgelig kan det betyde, at vi rammer skævt ind imellem, men det udgør ikke et problem, når man er en lille fleksibel organisation som vores,” siger Anders Eibye.

Han er desuden af den opfattelse, at de også på brandingen har ramt skiven.

“Uden at have analyseret det, så tror jeg, at vi har fået lagt de rigtige værdier ind i vores brand. Og det giver selvfølgelig nogen muligheder at arbejde med ud over at sælge is. Vi har således adskillige nye ideer på tegnebrættet,” siger Anders Eibye.

Alle illustrationer er af Mads Berg

Vaniljen købes hos en lille producent i Afrika og produceres og pakkes efter Hansens ønske