Partners: Kronprinsen blev til en kronprinsesse

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Der er meget, der gør Partners’ afsked med Bjarne Spellerberg til en overraskelse – og så måske alligevel ikke …

Umiddelbart er det et overraskende lederskift, der i går blev gennemført hos Wibroe, Duckert & Partners. Bureauet sagde farvel til adm. direktør Bjarne Spellerberg Orfelt og direktør Morten Hershøj – og goddag til Louise Knauer, der er fundet hos McKinsey. Hun udgør bureauets nye ledelse sammen med kreativ direktør Jesper Schmidt.

Overraskende fordi Bjarne Spellerberg har været på bureauet det meste af sin karriere – den nu 40-årige Spellerberg kom til Partners for 12 år siden, som kontaktchef – og siden 2005 har han bestridt titlen som adm. direktør og været en tæt del af det ledende trekløver bestående af ham, Jan Duckert og Henrik Juul, der også har udgjort ledelsen i PeopleGroup.

Jan Duckert var – og er – stadig aktiv i bureauet, men Bjarne Spellerberg har været præsenteret som Jan Duckerts afløser, og har også fået titlen af adm. direktør.

Lederskiftet er også overraskende, fordi det ikke er længere tilbage end december, at man gennemførte en organisatorisk ændring, hvor DialoguePeople og NetPeople blev fusioneret ind i Wibroe, Duckert & Partners, og Bjarne Spellerberg, Morten Hershøj og Jesper Schmidt kom til at udgøre ledelsen. Nu forsvinder så de to førstnævnte.

Endelig også overraskende, fordi det er et i bureausammenhæng helt ukendt navn, der tager over. Louise Knauer havde godt nok tilbage til 2002-2003 en periode som trainee i Partners’ filmafdeling. Men siden har hun været omkring Nykredit som sales manager og projekt konsulent, før hun i 2008 kom til McKinsey som engagement manager. For to måneder siden blev hun så udnævnt til Associate principle.

Selv om Louise Knauer er et ubeskrevet blad i bureau-sammenhæng, så er hendes karriere hos McKinsey af en sådan karakter, at den bør give respekt.

Og så er det måske alligevel ikke helt overraskende, at der kommer et ledelsesskift i det bureau, der har været det toneangivende i Danmark gennem tre årtier. For de gode nyheder har ikke ligefrem stået i kø på det seneste.

Regnskabet for 2012 er endnu ikke indleveret eller offentliggjort. Men taler rygterne sandt, så kommer Partners ud med et 0-resultat, hvilket formentlig aldrig er sket før.

Det er dog i givet fald et enkelt et år med dårligt regnskab – og det forekommer ikke at være et tilstrækkeligt argument for afskeden.

I et stort internationalt bureau  er det ofte sådan, at den adm. direktør ikke er bedre end sit seneste år – men i et bureau som Wibroe, Duckert & Partners må man forventes at tænke mere langsigtet.

Til gengæld går snakken også om, at Bjarne Spellerberg ikke havde godt fat i organisationen. I det tidlige forår tabte man Lotto, der, efter at tvillinge-universet blev stoppet, valgte at opsige kontrakten et år før tid. Det har givet gjort ondt, at man fejlede på Lotto-budgettet.

Ydermere oplevede Partners, at marketingdirektøren hos en af bureauets store kunder, TDC, i et interview i Børsen fortalte, at TDC har overtaget strategi-arbejdet selv, mens bureauet alene nu står for det kreative.

Samtidig skal man ikke mange år tilbage for at finde Partners i toppen af den årlige MyImage-analyse fra MyResearch og Bureaubiz – her bliver bureauerne vurderet af landets største annoncører. De seneste to år har man imidlertid ligget på en 4. plads, og det har set ud til, at man er langt fra førstepladsen.

Både udtalelsen fra TDC og image-analysen matcher næppe selvforståelsen hos Partners.

Således er der udover regnskabet forhold, der indikerer, at Partners har behov for at tænke nyt og i langt højere grad at forme bureauet i forhold til den nye dagsorden, der præger hele branchen.

Derfor tyder meget på, at det mest af alt er summen af økonomi og begivenheder, der har fået Jan Duckert til at erkende, at der skulle ske en udskiftning af bureauets kronprins.