Af Finn Graversen fg@kabelmail.dk

Peter Gram Møller har været til festival i Cannes for første gang, og konstaterer, at de kreative fortsat har brug for en annoncør til at holde fast i bordkanten.

Cadbury’s Gorilla-film vandt Grand Prix i Film-konkurrencen i Cannes, og det valg fremkalder betydelig undren hos marketingdirektør, Peter Gram Møller fra L’Easy, der var til festivalen for første gang.

“Det var sjovt og spændende at opleve en festival, hvor kreative hylder kreativitet, men jeg må samtidig konstaterer, at der fortsat er brug for en annoncør til at præge indholdet. Grand Prix vinderen er f.eks. for mig et eksempel på, at man har lavet en flot film, hvor man lige til sidst kommer til at tænke på, at der jo også skal et produkt på. Der var bare ingen relevans, og jeg tror ikke på ideen om, at man kan vise en sjov film, og derved overføre noget værdi til produktet”, siger Peter Gram Møller, og erklærer sig dermed uenig med det danske jury-medlem, Per Pedersen fra Uncle Grey, som på TV2mediaforum.dk har erklæret, at vinderlisten er et udtryk for et opgør med USP-markedsføringen.

“Jeg er enig i, at der er et behov for at skabe film, der overrasker og sætter produkterne ind i en ny sammenhæng, så man tilfører noget merværdi i forhold til produktet. Men jeg er stadig overbevist om, at der skal være en relevans i forhold til produktet”, siger Peter Gram Møller.

Han undrer sig desuden over, hvad han ser som en tendens til at gå lange omveje.

“Jeg synes, jeg har set mange film, der er både lange og for komplicerede i forhold til de små og simple ideer”, siger Peter Gram Møller.

Netop den slags enkle og klare ideer med relevant fokus på produktet så han flere af på udstillingerne over nogle af de trykte medier – som f.eks. inden for outdoor – og han har været glad for at have været med.

“Jeg synes, det er fint med en sådan kreativ pris. Bare der også er nogen, der fokuserer mere på effekt og salg”, siger Peter Gram Møller.

 

Kommentarer

 1. Der er ingen tvivl om at Cadbury’s Gorilla-film er en af årets mest kontroversielle. Den strider mod alt marketinglærdom og det er vel også det der gør den så interesant. Problemstillingen for Cadbury har vel været, at de havde et ganske ordinært chokoladeprodukt uden nogen særlig nyhedsværdi, som de skulle gøre interessant over for reklamekritisk ung målgruppe. I stedet for at vælge klassikeren med at tæppebombe på TV med ’faldende nødder i flydende chokolade’, har de valgt at konvertere en stor del af mediespendingen til en spektakulær produktion.

  Resultaterne? Tja ud over + 10 millioner onlinevisninger, stor PR-værdi og utallige spoofs på nettet, har Cadbury iflg. dem selv oplevet at 20 % flere i målgruppen har et mere positivt syn på mærket og ikke mindst en 7% omsætningsstigning i chokoladekategorien. Så har kampagnen været en succes og skyldes gorillafilmen salgsfremgangen (i en ellers nedadgående kategori)? Ja det kan man altid diskutere. Cadbury mener det i hvert fald og har derfor for nyligt lanceret film/stunt #2 i serien. Næppe noget en bundlinjefokuseret virksomhed som Cadbury gør for sjov. At filmen så også er blandt de indslag fra Cannes, der står tydeligst i Peter Gram Møllers hukommelse taler vel et eller andet sted også sit tydelige sprog. Filmen formår at skabe massiv opmærksomhed i en tid, hvor traditionel reklame keder og irriterer folk mere og mere.

  Kilder:
  http://www.brandrepublic.com/News/740054/Brand-Barometer—Cadburys-ape-drummer-hits-spot/
  http://news.sky.com/skynews/article/0,,30400-1305940,00.html
  http://www.cadbury.com/ourbrands/featurebrands/Pages/cdm.aspx

 2. Årets Cannes vinder, den mest geniale reklamefilm al verdens kreative hjerner har udtænkt i en 12 måneders periode har øger salget 7%. De er jo imponerende.

 3. Ja helt enig 😉 Det er ret imponerende med sådan en salgsfremgang i en af de større men nedadgående FMCG-kategorier. Især når den begrænsede medieindsats og manglende produktinnovation tages med i vurderingen. Nu gik den oprindelige kritik af spottet i artiklen på at spottet var kommercielt irrelevant og at det var kreativitet for kreativitens skyld. Det er jeg så bare ikke enig i.

 4. Cadbury Gorilla’en har øget Cadbury’s salg med 7% – hvilket er temmelig meget. Så måske skulle “Peter fra L’easy” a kigge på lidt på Cadbury’s salgstal, inden han giver udtryk for at, fimen mere er for de kreatives skyld, end for kunden. Derudover skal man også se på alle de støttemedier, pressehistorier, print osv. som har støttet kampagnen. I dette til fælde kan man ikke nøjes md at bedømme filmen, den er kun en lille del af et fantastisk univers, som har giver pressehistoreier for mange millioner kroner…

 5. En overordnet kommentar:
  Kreativitet og produkt til side, så var det mest interessante at linket til cadbury at man for at finde filmen på Youtube skulle søge på “cadbury Gorilla”, så markedsføringen er i virkeligheden flyttet til søgningen i sig selv.

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club