P&G: Butikkerne er det medie, der udvikler sig mest

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Verdens største annoncør bliver ofte brugt i forbindelse med diskussioner om tv’s fremtid contra den digitale verden. Men det er faktisk et helt andet medie, der har koncernens opmærksomhed.

Først insights. Så ideen. Og derefter vælger man sprog og medie for sin kommunikation. Procter & Gambles øverste chef, Alan G. Lafley, var klar i mælet over, hvordan verdens største annoncør ser på diskussioner om valg af det ene eller andet medie.

“Medie-valget kan ændre sig over tid og fra sted til sted. Men styrken i ideen – den ændrer sig ikke”, sagde Alan G. Lafley, da han var i Cannes for at modtage prisen som Årets annoncør.

Han undrede sig i øvrigt den store fokus på tv contra digital og konstaterede, at det rent faktisk er butikkerne, P&G i disse år først og fremmest øger investeringerne i. Ikke noget, der trækker den store opmærksomhed – undtagen hos f.eks. danske Børsen, der sidste år bragte en artikel om P&G’s butiks-fokus.

Koncernens øverste marketingchef, Jim Stengel, uddybede:

“For os handler det om at forstå forbrugerne – deres vaner, adfærd, behov og preferencer. Det er rigtigt nok en gammel sandhed, at mange mærkevalg først træffes i butikken, men vores forståelse har ikke været dyb nok. Det er det, vi arbejder på nu, og det er et område, vi investerer meget i sammen med en række forskellige partnere og fokus retter sig mod et bredt sæt af aktiviteter i butikkerne”, sagde Jim Stengel.

Både han og Alan G. Lafley betonede, at digitalisering for dem ikke mere er et nyt medie.

“Vi ser det sådan, at verden er digital. Det er et medie, der giver os mulighed for at knytte bånd til forbrugerne i et omfang og skala som aldrig før. Derved er det også en øget mulighed for at bringe vores formål til live”, sagde Jim Stengel og henviste til P&G’s helt grundlæggende vision om at skabe brands, der gør kvinders hverdagsliv lettere – og efter købet af Gillette også mænds hverdagsliv.

Alan G. Lafley uddybede: “Desuden er det ikke kun et spørgsmål om kommunikation. Vi sælger mere og mere online, og vi kan ikke operere et sekund uden den digitale verden”.

Omkring tv slog de fast, at brugen af dette ikke er en princip-beslutning.

“Vi opererer i 140 lande. Nogle er mere sofistikerede end andre, og derfor studerer vi alle steder vaner og modtagelighed for det ene eller andet medie – og vælger ud fra dette. Det fører til at digital nogle steder kommer til at spille en større rolle, mens tv fortsat er det klart stærkeste medie andre steder”, sagde Jim Stengel.

Mobil marketing kigger de på med interesse men uden at være meget afklarede endnu.

På pressekonferencen kom der også en lidt sjov sidehistorie frem, der har relation til P&G’s digitale holdninger. Koncernen har sendt nogle medarbejdere på mellem-lederniveau til Google og modtaget nogle tilsvarende.

“Disses mennesker arbejder så med i forskellige projekter. Formålet er, at vu gerne vil lære noget mere om, hvordan de tænker i Google, og de vil modsat gerne lære noget om, hvordan vi ser på tingene”, fortalte Jim Stengel.

Finn Graversen var i sidste uge hyret af TV2 til at skrive artikler om festivalen i Cannes til TV2 M ediaforum. På TV2mediaforum.dk kan man læse meget mere – som f.eks.:

  • Miljø kommer til at præge bilreklamer
  • Længe leve den konstante kommunikation
  • Det må være rigtigt, hvad der står i lærebøgerne
  • Værs’go: du har nu 30 sekunder til at overbevise mig om, at din kampagne er en vinder
  • Maslows behovespyramide blev vendt på hovedet