Ugen begyndte med, at Boost Sydfyn lagde videoen Sydfyn Style på YouTube. En borgmester-kvartet fra hhv. Ærø, Faaborg-Midtfyn, Langeland og Svendborg demonstrerede, at det ikke var rap, sang og rytmesans, der har indbragt dem borgmesterkæderne.
”Det er simpelthen for pinligt. I må gøre noget.”
Sådan lød opfordringen fra en kreativ i Svendborg – han foretrak anonymitetens betryggende kappe, men ville ikke desto mindre gerne lufte sin skam:
”Effekten kan måles i visninger, men der er også en effekt i dem, der overvejede at flytte deres kreative forretning til Sydfyn, men som nu takker nej.”
Bureaubiz har taget fat i fire bureaufolk – med hver sin tilgang: Dialogmanden, reklamemanden, goodvertising-guruen og en kreativ, der selv har taget springet til Udkants-Danmark.
Konklusionen er – de forskellige tilgange til trods – den samme: Sydfyn Style scorer bestemt højt på opmærksomheden – på fem dage er den vist i TV-Avisen, Aftenshowet og 200.000 gange på YouTube – men indholdsmæssigt flopper den, og målgruppen misses fuldstændigt.
”Når du er 20 år, skal du bare ryste hovedet, når du står ud af sengen om morgenen, så er du lækker. Anderledes er det, når du bliver ældre – her skal vi alle gøre os lidt mere umage. Det kaldes forfængelighed, og det er et nødvendig normsæt mellem mennesker, hvis man gerne vil være attraktiv. Den danske mand på 50 år med fadølsvom, måne og blåhvide ben i åbne sandaler bliver jo ikke yngre af at tage en slidt T-shirt på,” siger Per Djervig-Chamby, kreativ direktør og partner i dialogbureauet Brandhouse Maximus, og uddyber:
”Tilsvarende er det heller ikke særlig forførende at gøre sig selv til en Gangnam-cirkusklovn, hvis man som borgmester ønsker at tiltrække kreative virksomheder til Fyn. Det giver selvfølgelig noget opmærksomhed, fordi vi sjældent ser en borgmester opføre sig så plat og idiotisk, men det kan næppe være den opmærksomhed, som fynboerne ønsker. Det er utroværdigt, og det er dumt”.
Hos Kim Jong Andersen, VP på Adtomic, var reaktionen fysisk:
”Mine tæer krøllede, da jeg så videoen, og de sidste 30 sek. var de tæt på at knække. Hvis man magter at lytte til budskabet, så får man vide, at Sydfyn gerne vil have kreative til landsdelen. Men budskabet forsvinder i al virakken.”
Han tilføjer, at han kender en del lokale, og de synes ikke, at vidoen er pinlig – og han gør følgende forsøg på at indtage samme synspunkt:
”Hvis man tager ja-hatten på, så ser man borgmestrene komme i øjenhøjde – og i gulvhøjde. Og man fornemmer tydeligt et stort behov for kreative på egnen.”
Thomas Kolster, bureaumand og forfatter til Goodverting, fortsætter gerne den positive tilgang – omend for en kort stund:
“Det er dejligt demokratisk, at alle kan komme med ideer og få dem bredt ud. Og vi får jo diskuteret det sydfynske tiltag – selv om det kan være trist, at det er kvantitet, der sætter dagsordenen – altså at vi kun diskuterer det, som der er mange visninger i.”
Thomas Kolster tager hatten af for politikere, der viser passion og hjerte frem for kontrolleret politisk korrekt adfærd. Og han erkender, at folkets dom næppe er så nådeløs som de kreatives.
Samtidig stiller han spørgsmålet, som han mener forbliver ubesvaret i videoen:
”Hvad vil brandet Sydfyn os? Hvis målet er at få kreative virksomheder til Sydfyn, så tror jeg ikke, det virker. De bekræfter vores fordomme om provinsen og landsbytosseri, og opnår det stik modsatte af, at nogen rykker rødderne op og flytter til Svendborg.”
Og det er synd og skam, mener Thomas Kolster, for autencitet er i dén grad fremme, og her har Sydfyn produktet og dermed en stærk stemme. Men det bliver tabt på gulvet, mener han, og citerer som argument David Ogilvy:
“People don’t buy from clowns.”
Anders Wik kender den rejse, de fire borgmestre gerne vil have de kreative ud på. Den tidligere digitale chef hos først Robert/Boisen og siden Halbye Kaag JWT flyttede – sammen med familien – for to år siden fra København til Bornholm.
Han er aktiv i en række Bornholms-fremmende projekter, bl.a. Vores Bornholm, der arbejder for at gøre Bornholm til en ø i udvikling og Bright Green Island, der tester morgendagens grønne løsninger.
”For to år siden var holdningen blandt de kreative, at jeg måtte have fået en hjerneblødning – nu er den snarere ”Flot, at I har gjort det”. Start-up virksomheder brænder så mange af døgnets timer af, at det er underordnet, om det er Sydfyn eller Sydhavnen – bare rammerne er i orden. Der skal være fibernet, det skal være relativt nemt at komme til og fra, og hvis noget er svært i storbyen, så skal det være let lokalt,” siger Anders Wik.
I USA flyttede Crispin Porter + Bogusky fra Miami Beach til Boulder, Colorado – det ville, uden sammenligning i øvrigt, svare til, at Mensch, Robert/Boisen eller Halbye Kaag flyttede til Sydfyn. Men Anders Wik tror ikke, at det kommer til at ske:
”Det er et opmærksomhedssøgende stunt mere end noget andet. Og kommunalpolitikere, der gør sig pinligt bemærket ved bl.a. at synge, kender jeg alt til – jeg er fra Norge. Og selv uden de kommunkationsfaglige briller er dette stadigvæk pinligt på alle parametre. Svendborg er blandt Danmarks smukkeste byer, og så viser de et røvsygt rådhus indefra,” siger Anders Wik.
Han tilføjer:
”Al PR er god PR, siger man – men det passer ikke her. Det er en reklame for et produkt, der ikke findes.”
https://www.youtube.com/watch?v=4Ve9WOq2n_M