Politiken er nu Danmarks største hverdagsavis

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Godt nok kun med et mulehår i forhold til Jyllands-Posten. Avis-markedet er fortsat giftigt, og ingen aviser har nu et hverdagsoplag over 100.000.

Avismarkedet skal mange år tilbage for at finde opmuntrende tal, og 1. halvår i år er ingen undtagelse. De nyeste tal fra Dansk Oplagskontrol viser, at de landsdækkende hverdagsaviser oplevede et samlet fald på 7,5 pct., og ingen aviser har nu et oplag på over 100.000.

I 1. halvår sidste år var der ellers to – Berlingske Tidende og Jyllands-Posten – men de er faldet med henholdsvis 10,7 og 6,4 pct. og er derfor faldet under 100.000-mærket.

Politiken faldt kun med 1,2 pct., og det betyder, at avisen nu kan kalde sig for Danmarks største.

For de tre store morgenaviser er stillingen nu således:

  • Berlingske Tidende: 90.006
  • Jyllands-Posten: 97.481
  • Politiken: 97.820

Godt nok er Politiken kun et mulehår foran – men det er ikke de månedlige udgivererklæringer – derimod de kontrollerede tal for 1. halvår, og det er desuden i de sidste måneder af halvåret, at mulehåret blev hentet.

Landets fjerde største avis er Børsen, som godt nok også har tabt oplag (-11,7 pct.), men både Ekstra Bladet og BT har tabt lige så meget og er nu begge under 60.000 mod Børsens knap 65.000.

Lyspunkterne er få. Licitationen er vokset med knap 10 pct. – men fylder ikke meget i den store sammenhæng. Og så har de to aviser på Fyn klaret sig bedre end de øvrige landsdele, der ligger med et fald på omtrent det samme som landsaviserne.

Heller ikke søndagsoplaget kan hjælpe på humøret. Det faldt samlet med 8,5 pct. – med Politiken som den avis, der klarede sig bedst. Her blev faldet “kun” på 3,2 pct. Jyllands-Posten er dog fortsat størst.

Også ugebladene lider. Faldet blev på 6,1 pct. og de to store sladderblade, BilledBladet og Se og Hør, sælger nu 25.000 færre blade i forhold til 1. halvår 2010.