Det er ikke altid forudsigeligt, hvornår noget lige pludselig letter og bliver en sag. I et umådelig støjfyldt mediebillede, hvor der mere end noget andet zappes mellem en enorm mængde indhold, forekommer en halv time lang video med et politisk budskab om en glemt konflikt i Afrika ikke at være det oplagte bud på en ny viral succes.
Men den amerikanske filmmager, Jason Russell, må have ramt et eller andet med sin film Kony 2012. På video-sitesene Youtube og Vimeo er den tæt på 40 millioner visninger.
Selvom redaktionelt indhold og sager har helt andre tal end reklamer, så er 40 millioner stadig mange visninger, og tallet har da også udløst redaktionel omtale i de brede medier – som f.eks. både DR Update og TV 2 News herhjemme.
Kony 2012 refererer til den ugandiske oprørsleder, Joseph Kony, og filmen alt mulig andet end hylder ham. Den fortæller nemlig om, hvor blodtørstig og brutal en person, han er, og har til formål at få det internationale samfund til at stoppe ham.
Noget som dog også har udløst kritik, fordi man frygter at presset kan udløse mindre hensigtsmæssige reaktioner.
Mark Kersten, der er en doctoral student of International Relations ved London School of Economics anfører til amerikanske Adfreak , at filmen ikke fortæller, at det nordlige Uganda lige nu nyder den længste periode af fred siden konflikten begyndte i 1986.
Adfreak fortæller desuden om kritik af, at filmen forenkler en meget kompleks problemstilling.
Se den her, hvis du har tid.