Måske er der langt fra sexistiske reklamer til boykot af israelske varer, men fællesnævneren i de to er politisk indblanding i, hvad der må reklameres for i det offentlige rum.
Budskaber, der vel at mærke er lovlige og dermed kan man godt hævde, at den kommercielle ytringsfrihed er på spil.
I København er det politikerne i Movias bestyrelse, der med otte ud af ni stemmer, valgte at forbyde Dansk Palæstinensisk Venskabsforenings reklamekampagne om at boykotte israeliske varer.
I Berlin er det borgmester Monika Hermann, der med et flertal i ryggen, har forbudt sexistiske reklamer i bydelen Friedrichshain-Kreuzberg.
Ifølge de nye retningslinjer må kvinder ikke længere i Berlinerbydelen fremstilles som ‘( vilje)-svage, hysteriske, dumme, utilregnelige, naive’ i reklamer i det offentlige rum.
Samtidig forbydes reklamebilleder af sparsomt påklædte kvinder, der ‘knæler, ligger eller sidder’ ved siden af fuldt påklædte mænd.
Tyske kritikere af forbuddet henviser til tilstande a la Nordkorea og Taleban. Det sidste med henvisning til ’upassende fremvisning af kroppe’.
Danske buspassagerer skal kunne køre i neutralt rum
Medlem af Movias bestyrelse og af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne, Niels Bjerrum siger til Berlingske som forklaring på, hvorfor han stemte for fjernelsen af reklamekampagnen på de københavnske busser:
“Man skal tænke sig godt om, når folk kaster ytringsfrihed og grundlovssikrede rettigheder i hovedet på én. Men konflikten er ekstremt højspændt og vækker stærke følelser. Når man kører i vores kommunale trafikselskabs busser, både som passager og som medarbejder, så skylder vi, at folk kan gøre det i et neutralt rum.”
Beslutningen om at forbyde boykot-reklamerne kan få betydning for de politiske partiers kampagner i forbindelse med det forestående folketingsvalg.
Movias bestyrelse vil nemlig på næste bestyrelsesmøde i juni diskutere om politiske reklamer og andre stødende reklamer helt skal forbydes på busserne.
Det er ifølge Berlingske 12 år siden, det daværende HUR besluttede at tillade politiske reklamer på busser i hovedstaden efter en liberalisering af reglerne på området.
Til forskel fra politikerne i Berlin har Movias bestyrelse ikke noget imod sexistiske reklamer.
Busreklamerne fra privathospitalet Nygart med bare bryster, som der for noget tid siden også var en større debat om fik lov til at køre videre.
Men det fortryder Knud Larsen, Vordingborgs borgmester og medlem af Movias bestyrelse dog nu. Han siger til Berlingske:
»Vi havde diskussionen med brysterne, og dér lod vi dem køre. I dag kan jeg se, at vi primært skal drive busselskab. Vi skal ikke sætte folk op imod hinanden, hvad enten det handler om bare bryster eller mellemøstkonflikt.
Berlingske p. 6 og p. 18.