PR-bureauer: Vi har meget mere at byde på

Peter Engholm
25@mail.dk

Efter-krisen tegner spændende for PR-bureauer, for tiden kalder på substans, og dén vil de levere i form af virksomhedernes og produkternes grundfortællinger. Samtidig træder parløb mellem DM- og PR-bureauer frem.

De danske PR- og kommunikationsbureauer har sådan nogenlunde fulgt de nationale konjunkturer, om end man over en bred kam fastholdt fremdriften under finanskrisen og undgik de store, store huller.

Og i takt med, at de fleste bureauer ryster krisen af sig, tegner der sig et nyt kommunikationslandskab, mener formanden for Public Relations Branchen, Morten Grøn, partner i Kreab Gavin Anderson.

“Integreret kommunikation var populært at tale om for 10 år siden. Og det giver god mening at gøre det igen, hvor flere bureautyper i stigende omfang arbejder sammen. Det ser vi især gøre sig gældende blandt DM- og PR-bureauer, fordi der nu er stor fokus på relevans og relationer,” siger Morten Grøn.

Ifølge PR-formanden vokser flere af medlemsbureauerne i denne tid inden for Public Affairs – altså politisk kommunikation og lobbyisme – ud fra et ønske og en erkendelse blandt virksomhederne om at påvirke deres rammebetingelser.

Men skal Morten Grøn kigge blot en smule frem, så indleder han med at gå 80-90 år tilbage.

“Finanskrisen kan på flere områder sammenlignes med 30erne. Og her er det interessant at kigge på kommunikationen før og efter krisen. 20ernes kommunikation var regulær farvelade, mens efter-krisen bød på mere hard sell og substans. Og vi ser det samme i dag: Sjovt indhold erstattes af relevant indhold – eller en øget andel af substans, om du vel,” siger Morten Grøn.

Men selv om PR-bureauerne generelt har klaret krise-skærene fornuftigt, så har de efter Morten Grøns opfattelse stadig en andel af det samlede kommunikations-marked, der er for lille i forhold til deres potentiale.

“PR- og kommunikationsbureauerne har mere at byde på, end de får lov til i dag. Her tænker jeg især på at udvikle virksomhedernes grundlæggende fortællinger.”

Historie-fortæller – det lyder som en kreativ disciplin …

“Ja måske, men i ordets bredeste forstand. Og ikke nødvendigvis fortæller, men historie-finder. For det handler om at finde netop den fortælling, der er relevant for virksomheden at fortælle. Når grundfortællingen er defineret, så vil det være nærliggende at samarbejde med et reklamebureau – f.eks. hvis budskabet skal tilpasses i en film,” siger Morten Grøn.