PR-bureauerne rykker frem i Cannes – men ikke de danske

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Cannes 2015: Juryen græd over årets Grand Prix vinder. Arbejderne sætter følelser i spil på en anden måde end pressemeddelelser, og danske PR-bureauer kan med fordel åbne øjnene for Cannes, siger bureau-direktør.

Jurypræsidenten for PR Lions begyndte at græde på podiet ved pressemødet i Cannes, da hun beskrev Grand Prix-vinderen #LikeAGirl og den effekt, den havde haft på jurymedlemmerne.

Og det er moderne PR i en nøddeskal. Det kreative svælg, der var mellem PR og reklame, er ved at være fyldt ud, konstaterede jurypræsidenten Lynne Anne David, president & senior parter for FleischmanHillard, Asia Pacific.

PR Lions er vokset godt 50 pct. de seneste par år, så der i år var næsten 2.000 arbejder til bedømmelse – og mens PR-bureauerne blot stod for 30 pct. af indsendelserne for to år siden, står de nu bag 50 pct. – og bag flere end halvdelen af løverne, inkl. årets Grand Prix.

Så PR-branchen har i den grad taget festivalen til sig – i hvert fald internationalt. For den danske PR-branche er ikke videre synlig i Cannes. 

Sidste år var der 15 danske arbejder til bedømmelse i PR Lions, i år var der 8 – og kun 2 af dem havde et PR-bureau nævnt, uden at det endda var det indsendende bureau.

Kompas Kommunikation hører til blandt undtagelserne: Sammen med Fosbury blev det en shortliste i Lions Health, og de to PR-bureauer har også indsendt en case i Film Lions.

”Jeg tror, at mange PR-bureauer tænker på Cannes Lions som en reklamefestival, men det er en kreativitetsfestival – og vi måles i stigende grad på vores kreativitet. Derfor kan vi lære meget af de cases, der klarer sig godt i Cannes,” siger Bo Falsig, der er partner og CEO i Kompas Kommunikation.

Han uddyber: 

”PR-løsninger, der filmer problemstillingen, kan i høj grad sætte følelser i spil og give en klump i halsen, som bare er sværere at opnå med en pressemeddelelse.”

Og at danske PR-bureauer generelt ikke har været nævneværdigt tilstede i Cannes, ændrer ikke den grundlæggende situation: At svælget mellem PR- og reklamebureauer er ved at fyldt ud – og at dette også er tilfældet herhjemme.

”I traditionel PR forsøger man at få journalister til at dele historien, nu skal den helst blive delt på de sociale medier, og det kræver kreativitet og historiefortælling. På den måde bruger reklamebureauer og PR-bureauer i stadig højere grad de samme virkemidler over for den samme målgruppe,” siger Bo Falsig.