I den praktiske hverdag smelter de forskellige bureaudiscipliner mere og mere sammen i forhold til udvikling af markedsføring for virksomheder. Men den erkendelse er endnu ikke sevet helt ud brancheforeningerne. I hvert fald ikke hos PR-folkene.
Her aflyste man for nogle måneder siden en fusion med reklamebureauerne i DRRB (Danske Reklame- og Relationsbureauers Brancheforening) på grund af for stor modstand i medlemskredsen.
Modstanden bliver så yderligere understreget i dag, hvor den udbasuneres i en stor artikel i Dagbladet Børsen.
“Bare dét, at man kan finde på at diskutere en sammenlægning med reklamebranchen, har gjort, at vi har meldt os ud,” lyder det f.eks. fra Mads Christian Esbensen, der er adm. direktør i JKL. Han forklarer videre:
“Vi arbejder primært med strategisk rådgivning i virksomhederne, mens reklamebureauer lever i en verden, hvor man køber sig til opmærksomhed. Efter vores mening ville det sende helt forkerte signaler til vores kunder at blande de to ting sammen.”
Det er nu ellers ikke fordi, det skorter på signaler om, at kunderne får behov for netop at blande tingene mere sammen.
Først og fremmest i kraft af den digitale udvikling, hvor bl.a. de sociale medier sætter helt nye rammer for dialogen med kunderne.
Frem for den traditionelle skubben budskaber ud i hovedet på forbrugerne spiller interaktion og relationer en stadigt vigtigere rolle, og derfor flyder grænserne mellem de forskellige bureautyper mere og mere sammen.
Ved verdens største og mest prestigefyldte reklamefestival, Cannes Lions i sommer, blev betydningen af interaktion og relationer understreget adskillige gange, og PR var for første gang optaget som en af konkurrencerne.
Her klarede svenske PR-bureauer sig rigtig godt, mens danske PR-bureauer i det store og hele glimrede ved deres fravær.
Budskabet er lige så klart fra en af verdens største annoncører. P&G’s øverste marketing-ansvarlige, Marc Pritchard, sagde for nylig på en konference i USA, at PR-branchen har en gylden chance for at placere sig i førerrollen i fremtidens markedsføring.
Men hans budskab var også, at det forudsætter, at branchen evner at gribe mulighederne. Og her er handler det om at manifestere kompetencer i den digitale verden, know how i brand-bygning og evnen til at udvikle og drive store ideer.
At gå sammen med reklamebranchen synes i den sammenhæng ikke at være den dårligste ide og PR-bureauernes formand indtil for nogle måneder siden, Jens F. Kofoed, undrer sig da også:
“På sidelinjen kan jeg kun undre mig over, at modstanden var så stor, og at fortalerne for en fusion ikke i samme grad som modstanderne turde stå frem med deres holdning. Jeg fik som formand mange positive tilkendegivelser fra bureauledere, som forstod visionen om at teame op med den øvrige kommunikationsbranche,” siger Jens F. Kofoed og fortsætter:
“Vi kunne have skabt en slagkraftig brancheforening, som andre end særligt interesserede gad lytte til. Den drøm er nu brast, og jeg tror ikke, at andre i mange år offentligt tør diskutere visionen endsige forsøge at realisere den. Det er brandærgerligt.”