Af Peter Engholm 25@mail.dk

Lars Bastholms aflivning af QR-koderne bliver nuanceret af Frederik Preisler – og irettesat af Kim Jong Andersen, der mener, at de vender det blinde reklame-øje til mulighederne.

I sidste uge vinkede Lars Bastholm, kreativ direktør for Cheil USA, farvel til QR-koderne. De er for besværlige at bruge til at blive en stor del af marketingmikset, og kun på få markeder har forbrugerne taget koderne til sig.

Udmeldingen trak betydelig opmærksomhed på Bureaubiz og fik også flere kommentatorer på banen. Nogle erklærede sig enige med Bastholm, andre gik imod – bl.a. fordi QR-kodernes afløser, Near Field Communication (NFC), ikke er lige på trapperne, og fordi det mere handler om indhold end mediet.

Frederik Preisler, partner i Mensch, hører til den skare, der er enig med Lars Bastholm i, at QR-koderne har spillet fallit – og han uddyber det således:

“Koderne er – som Bastholm er inde på – besværlige at bruge, og nok så væsentligt: De er ikke besværet værd. En dødssyg reklame bliver med en QR-kode belønnet med mere af det samme. Og det er ikke godt nok. Mediet er i sig selv ikke forkert, men jeg er bange for, at forbrugerne for mange gange har følt det som tidsspilde at bruge QR-koden – og nu er det for sent”

Og Frederik Preisler er ikke i tvivl om, hvem der bærer skylden:

“Udvikleren af QR-koderne burde lægge sag an mod reklamebranchen for at have ødelagt forretningscasen. Reklamerne har misbrugt mediet – for hvis man havde været mere ambitiøs i begyndelsen og vænnet forbrugerne til at få dét ekstra – underholdning eller andet – så havde forbrugerne stillet sig anderledes til mediet i dag,” siger Frederik Preisler.

Som modvægt til dette argument kan fremhæves McDonald’s. Burgerkæden har fået danskerne til at scanne næsten én million QR-koder via coinoffer-kampagnen. DDB står bag kampagnen, og her vil digital direktør Kim Jong Andersen gerne følge QR-kritikerne på vej – et lille stykke:

“Bastholm og Preisler har ret: QR er besværlige, og det er en overgangsteknologi i forhold til NFC. Men netop NFC ligger 2-3, måske 4 år foran os, og det svarer til, at vi skulle holde op med at producere tv-reklamer til breaks og blokke, indtil alle havde et fuldt digitaliseret tv-program. Og Bastholm og Preisler ser for snævert på QR-koderne: Nemlig som reklamefolk, og det gør dem blinde. For som produktaktivering kan QR-koderne nemlig en masse. Det viser coinoffer-kampagnen.”

Kim Jong Andersen medgiver, at coinoffer er en sjældenhed blandt QR-kode succeser.

“Der er mange eksempler på børnesygdomme i brugen af QR-koder, men bemærk at hver gang en teknologi bliver dømt ude, så viser den sin holdbarhed et par år senere. QR-koder kan bruges til at skabe en kobling mellem den fysiske vare og det digitale rum – især hvis guleroden for forbrugeren er tilpas stor … samt iscenesat rigtigt,” siger Kim Jong Andersen.

Kommentarer

 1. Jeg synes der er et par misforståelser der er vigtige at få belyst i disse udtalelser. En QR kode er en standard kode som man skanner med en standard QR kode app. Denne kode kan indeholde en begrænset mængde information, deriblandt et link, som nok er den mest brugte funktion.

  Det DDB har skabt omkring McDonalds med Coinoffers, er et kodesystem der minder om QR koder, men ikke er det. Det er deres eget system som kunne have været udformet på alle mulige måder, og det bruger en speciel udviklet native app som omdrejningspunkt. Det kan i min mening slet ikke sammenlignes med de begrænsede QR koder, man meget sjældent ser implementeret med succes.

  Coinoffers er en super kampagne og jeg ser en stor fremtid, for den slags billedegenkendelses baserede apps, som omdrejningspunkt for kampagner der mixer den virtuelle- og den virkelige verden. Jeg ser derimod ikke en stor fremtid for QR koder.

 2. Det er lige så let at scanne en QR kode som det er at ringe til nogen, og det er lettere end at sende en SMS. Begge dele er blevet poulært selvom begge dele ellers har været dømt overflødigt da det i sin tid så dagens lys

  Jeg vil gerne gentage at det er en underlig påstand at NFC 1:1 er afløseren vi venter på. Hvis QR koden er på vej ud, så vil det sarere være fordi den afløses af noget andet mønstergenkendelses-agtigt. Selvfølgelig er der visse ting som NFC ville kunne være bedre til, men det ændrer ikke på at der er afsindigt mange relevante anvendelsesmuligheder for QR koder som NFC ikke vil være lige så velegnet til. (Og så er det der forresten ikke endnu)

  10 % af de besøgende på Rosenborg slot scanner QR koder for at få information om rum, ting og tiden imellem dem. Det er rigtigt mange i betragtning af at det ganske rigtigt er lidt for bøvlet. Det er f.eks. lidt for bøvlet fordi enhver turist med fornuften i behold har slået roaming fra for ikke at blive pitatrøvet big time af teleselskaberne. Så man skal have besvær med at logge på lokalt wifi. Anyway. McDonalds er jo et endnu bedre eksempel. Så kan du kalde det en sjældenhed Kim, men QR koderne kan sgu da ikke gøre for at der sjældent er nogen, der bruger dem til noget fornuftigt.

  Frederik Preisler har en pointe i at brugerne ikke ligefrem bliver motiveret af alle de skæverter reklamebranchen har lavet og vil lave, hvor man scanner QR koder og kun får en kopi af det budskab man i forvejen kan se på det medie man scanner den fra. Men det er ikke nok til at slå anvendelse af mønstergenkendelse som link mellem online og offline ihjel.

 3. Det vigtigste ved QR-koden er ikke teknologien bag – den kan tweakes, som det er sket i McDonalds Coin Hunters. Det vigtigste er, at store dele af befolkningen genkender symbolet og ved hvordan man kan anvende det.

  Sidder der en QR-kode på et produkt, en annonce eller en outdoor, så ved vi, at der kan hentes mere information eller på anden måde interageres. Det har taget mange år at få udbredt teknologien og adfæren omkring QR-koder, og nu hvor den så endelig er modnet, vil vi dræbe den og vente på, at NFC modnes. Det giver for mig ingen mening.

  Forbrugerne skal nok bedømme om QR-koden er relevant ud fra konteksten.

 4. Måske stammer surheden over QR-koderne fra skuffede forventninger. En QR-kode er ikke et medie, ligesom et link på en hjemmeside ikke er et medie. En QR-kode er bare en optisk teknikalitet, der med tiden har fået semiotisk værdi og nu derfor er en måde at visualisere en funktion, lige som blå tekstfarve og understregning er det; godt at bruge i nogle situationer og det forkerte at bruge i andre situationer.

  Og skal vi så komme videre?

 5. spændende debat. Da jeg i sin tid sammen med en gut ved navn Jesper som i dag driver Scanbuy var de første i Danmark der kommercielt arbejdede med QR koder var der næsten igen der kunne se nogen idé i det. Nu – et par år senere er QR koder over alt, og det er HAMRENDE GODT GÅET ! Det er så 2. bølge, hvis man kan kalde det det. Nu venter vi så 3. bølge som er at det som QR koderne peger på er mobil venlige hjemmesider ( landing pages ) og det kommer ! Og fra da vil det begynde at rock and rolle. Mobil nettet skifter til LTE, +15% af al datatrafik var i 2011 vias mobile enheder og det talt stiger stødt.Samtidigt bliver mobilerne bedre og dette understreger nok at QR koder bliver printmediernes PALY knappe. NFC er en anden snak, og NFC rummer en masse værdier som stærkt overhaler QR koder – men for mig at se er QR print mediernes play knappe. Det bliver de ved at være så længe vi tale større og store oplag af print. Lets see….. der skal lige gå 1-2 år.

 6. QR-koder er en standard for at displaye information, som (ligesom mange andre stregkode standarder) kan aflæses med kamera og den rette software.

  Hvad man efterfølgende gør med den information som aflæses er ikke med til at definere hvad QR-koden er.

  McDonalds bruger ikke QR-koder, men det kunne de ligesågodt have gjort.

  QR-koden skal ses som en måde at give et input til et (mobilt) device. Dette input kan så efterfølgende behandles af software.

  I min virksomhed Returntool bruger vi det fx som input til loyalitetsbelønning i vore kundeklubssoftware.

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club