Print får comeback hos onlinemedier

Julie Kolbeck
julie@kforum.dk

Et stigende antal high-end onlinemedier går nu print-vejen, der angiveligt kan sikre mere æstetik, større stabilitet og bedre følelsesmæssig tilknytning.

Det er efterhånden et gammelkendt faktum, at antallet af printmedier er faldende.

Ifølge undersøgelser foretaget af Magna Global faldt amerikanske printavisers reklameindtægter 12 pct. i 2016 fra 19 til 12 milliarder dollars, imens man forventer at digital reklamesalg vil opleve en stigning på 14 pct. i 2017.

I dansk regi konkluderer revisions- og konsulentvirksomheden Pwc, at den danske avisbranches omsætning vil falde 3,5 pct. årligt frem mod 2020, hvorimod vi vil opleve høj vækst inden for de digitale udgivelser. Dette gør sig også gældende i vores nordiske nabolande, hvor man forventer at digitalt indhold vil opleve en gennemsnitlig årlig vækst på henholdsvis 20 pct. i Norge og 15,3 pct. i Sverige frem mod 2020.

Alligevel er der sket en modreaktion, hvor man ser en stigning i high-end printmedier samtidig med, at digitalt fødte medier begynder at udkomme i fysisk form. Det skriver Digiday.

Det samme gør sig også gældende for de mere demokratiske medier, såsom Quartz, der netop har udgivet en bog og Buzzfeed, der sidste år lancerede en kogebog. I Danmark har også Altinget haft succes med Altinget Magasin, imens Mandag Morgen er vendt tilbage til print med ordene: ”Den digitale formidling bør ikke stå alene”.

Ifølge Digiday hænger high-end mediernes stigende interesse for papir sammen med, at print besidder en særlig æstetisk og autentisk værdi som det ellers voksende, men visuelt udfordrede digitale reklamemarked ikke kan hamle op med.

Hertil er high-end medier typisk udbydere af nicheprodukter eller -viden, der primært vedkommer et smalt, men loyalt og velhavende publikum, der er villige til at abonnere på printmagasiner.

Desuden påstås det, at print i højere grad emmer af ro og stabilitet, hvilket er en påstand som understøttes af den neuromarketingundersøgelse, som PostNord lavede tilbage i juni i samarbejde med Hjaltelin Stahl, Ipsos og Neurons Inc.

Undersøgelsen konkluderede nemlig, at digitale reklamer skaber mere kognitiv stress og i forlængelse heraf også en svækket følelsesmæssig tilknytning til brandet og erindring om reklamens budskab.

Noget tyder altså på, at print forsat vil være en central del af markedsføringen, især for de mere luksuøse annoncører.