Derimod er det fordærvende for processen at benytte procurement i valget af kreativ partner.

To spørgmål går igen blandt annoncører over for os i Hestbæk Consult: Hvorledes skal procurement anvendes i markedsføringen, og hvornår skal det anvendes?

Det kan være svært at skelne imellem, hvornår man skal anvende procurement, og hvornår man ikke skal. Og medierne hjælper ikke, for der er så mange forskelligt rettede udtalelser, at tingene hurtigt bliver blandet sammen.

På Bureaubiz i sidste uge nævnte OMDs Peter Loell, at hans tur til Venice Festival of Media gav ham oplevelsen af, at procurement er kommet for at blive. I øvrigt som modvægt til temaet på bureaukonsulenternes årlige AdForum Worldwide Summit, der blev holdt i New York i efteråret: Procurement på retræte.

Ikke at Peters indlæg er forkert – men det har nogle mangler.

Når man kigger på mediabureauer, siger vi i Hestbæk Consult som hovedregel, at 80 pct. af ens valg bør være kvantitativt funderet og 20 pct. kvalitativt funderet. Tilsvarende hovedregel gør sig gældende ved valg af reklamebureau, bare med modsat fortegn: 20 pct. kvantitativt og 80 pct. kvalitativt.

Således tænker de fleste bureaukonsulenter og professionelle indkøbere – og agerer efter denne model.Derfor giver det ikke mening kun at implementere procurement som eneste valgparameter.

Procurement-tankegangen er i udlandet næsten helt forsvundet, når det gælder valg af reklamebureau. Her er det nogle helt andre udfordringer, der ligger for dagen: betalingsmodeller, kompensation, strategisk partnerskaber og en lang række andre områder.

Derfor er vores budskab – på næsten daglig basis – til marketingchefer, at det er fordærvende for processen at benytte procurement i valg af kreativ partner. Til gengæld giver det mere mening at gøre det på mediabureauerne, på trykkerierne og på nogle få trade områder.

Få dage efter Venice Festival of Media var vi med til bureaukonsulenternes årlige London træf, hvor vi bla. mødte Lord Maurice Saatchi (faderen til Saatchi & Saatchi og ejeren af det nuværende M&C Saatchi) samt Chuck Brymer (Worldwide CEO DDB). Vi fik talt om netop emnet procurement, og begges holdning var ganske klar: Procurement handler om, hvad ting koster – og ikke hvad de er værd.

Kommentarer

 1. Pris er hvad man betaler, værdi er hvad man får…

  Vi kommer nok til at opleve mange hybrider (en ny form for “Bundling”?) der laver kreativt, media(indrykning) og eksekvering i en og samme pakke. Dette ses ikke mindst i den digitale bureaubranche.

  Jeg tror at der er stor enighed omkring at det selve det “kreative” kommer til at handle mindre og mindre om procurement og mere om forretningsmodel. Men i den forretningsmodel var Chuck Porter’s (Chairman, Crispin Porter + Bogusky) partsindlæg “Idea is 80%…and execution is 80%” interessant da bureauerne ikke kan tjene penge på ideen alene, og når man taler eksekvering (og costing ud af samme) så taler man også procurement.

 2. Hva’øh, er der én der lige gider at fortælle hvad procurement går ud på…

 3. Kære Søren. Procurement er dem, der synes, du får for meget i løn.

 4. @Søren:
  Procurement kan defineres som indkøb af varer eller services til den bedst mulige pris eller til den bedst mulige kvantitet og kvalitet. Procurement afdelinger i virksomheder assisterer virksomheden i at finde frem til de bedste leverandører givet ovenstående forudsætninger.
  Udfordringen består i – når man retter procurement imod marketing – at procurement i mange andre områder i organisationen er godt at implementere. I valg af reklamebureau kan det være fordærevende at anvende procurement (og det er det artiklen handler om).

  @Peter:
  Du har ret mht fremtidige nye “hybrider” og det har vi også advokeret for i lang tid. Der vil unægteligt komme en ny bureaumodel. Udlandet har taget teten – i DK halter vi efter men er begyndt (eks WinWin, Hello Group etc).

  @Finn:
  Hehe…skarp formulering som sædvanligt 🙂

Få nyhedsbrev

Tilmeld dig Bureaubiz’ ugentlige brief om bureauer, reklamefolk og marketing - og kom bedre rundt om branchen hver dag.

Tilmeld nyhedsbrev
En del af Creative Club