QR-koder og apps er blevet et hit – også blandt kvinder

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: læs om Matas, der var usikre på om kvinder ville bruge QR-koder og apps samt om segmenteringen af kvinder ud fra deres IT-brug. Læs også om at den nye afgift gør ondt på FK Distribution – og på forbrugerne.

Forbrugerne har taget de små firkantede scanningskoder til sig. 65 procent af dem, der har forsøgt at scanne en kode på en reklame eller en annonce, har haft en god oplevelse med det. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra Dansk Grafikerforbund.

QR koderne giver mulighed for at knytte trykte og elektroniske medier sammen og en af de virksomheder, der har prøvet det, er Matas.

I forbindelse med Matas’ fødselsdag sendte man et katalog ud, hvor kunderne kunne scanne en QR-kode og dermed komme direkte til en formular, man kunne udfylde for at få chancen for at vinde en gavekurv til en værdi af 10.000 kroner.

Kampagnen var primært henvendt til kvinder, og Matas var spændt på, om kvinderne ville tage en kampagne til sig, der krævede, at man først havde installeret en applikation på sin smartphone.

Det ville de. 3.044 personer scannede koden og omkring 1.500 meldte sig ind i Matas’ kundeklub gennem QR-koden.

Matas’ tvivl om kvinders lyst og evne til at bruge teknologi blev således gjort til skamme og faktisk viser en anden analyse fra Lindberg International i Aarhus, at kvinderne kan inddeles i fire typer med hensyn til deres IT-brug.

Der er de unge brugere mellem 18 og 39 år, men hovedparten er mellem 18 og 25. De har den højeste penetration af mobiler, nemlig 97,1 procent og 89,7 procent af dem har en bærbar computer. 24 procent har en smartphone og 76,5 procent har en mp3-afspiller. De fleste bor i byer og er singler, kun 16, 4 procent har børn. Over halvdelen er studerende.

Så er der gruppen, der interesserer sig for æstetik og nytteværdi. De er hovedsageligt mellem 16 og 39 år. 25 procent er studerende og halvdelen er fuldtidsbeskæftiget. 89 procent bruger en mobil og 82 procent har en bærbar, mens 33 procent har en stationær. Her har kun 15 procent en smartphone.

De traditionelle brugere er mellem 40 og 60 år. Af dem har 95 procent en mobiltelefon; halvdelen har en bærbar computer, men så har næsten lige så mange en stationær. 63 procent af dem er gift.

Den fjerde gruppe, er brugere, der har IT som arbejdsredskab. De er også mellem 40-60 år. De bor primært i provinsen. Ni ud af ti bruger en mobiltelefon, mens 67 procent har en bærbar og halvdelen har en stationær. 70 procent er fuldtidsansatte og 9 procent er på efterløn eller pension (Berlingske Business, p. 14-15 og Børsen, p. 46-47).

Reklameskatten går hårdt ud over FK Distribution

Det bliver ikke nemt at være FK Distribution. Det siger adm.dir. for FK Distribution, Mads Dahl Andersen, til Jyllands-Posten.

En ‘ja-tak’ ordning på husstandsomdelte reklamer og en afgift på trykte reklamer på 400 mio. kroner giver FK Distribution, der står for hovedparten af North Media-koncernens overskud, sværere økonomiske vilkår at arbejde under.

Men Mads Dahl Andersen mener også, at det vil koste den gennemsnitlige forbruger mange tusinde kroner, at der indføres afgift på reklameaviser.

Den holdning understøttes af en ny undersøgelse fra Copenhagen Economics, til dels baseret på udviklingen i Østrig, der indførte en reklameskat i 2000.

En skattestigning på 10 procent, førte til et fald i reklameomfanget i Østrig på 16 procent og en stigning i forbrugerpriserne på 0,5 procent.

Husstandsomdelte reklamer skaber konkurrence og derfor vil en reklameskat mindske konkurrencen på pris.

Overført til danske forhold vil det betyde er merudgift for en dansk børnefamilie på 2.500-3.000 kroner om året, konkluderer analysen fra Copenhagen Economics (Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi, p. 17).